Банкеръ Daily

Николай Хаджигенов:

Сигналът на ИТН е лош, а без гласовете на БСП нищо не става

"Първото нещо, което ще поиска "Изправи се! Мутри вън!" в новия парламент, е изслушване на служебния вътрешен министър Бойко Рашков и на служебния правосъден министър Янаки Стоилов по темата "Гешев", за да обяснят на целия български народ какво точно зло е Гешев". Това заяви Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!". "Служебното правителство направи добър ход, подаде на Висшия съдебен съвет въже, дадоха им възможност да се качат на него или да се обесят, но те най-вероятно ще се обесят. Вероятността да мине предложението (за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев - бел. ред.) в този състав на ВВС е около 1%", добави Хаджигенов.

"Това, което българските граждани искаха миналата година и което започнахме - както протестът не успя пряко да свали Борисов, по същия начин можем да кажем, че това е най-успешният протест в новата ни история. За да няма подмяна, трябва да има такива като нас, може би сме най-малките, най-шумните, най-агресивните, но ние трябва да сме там, за да не позволяваме да има подмяна", посочи избраният за депутат от 46-ото Народно събрание.

Той коментира и брифинга на "Има такъв народ" в петък: "Сигналът от ИТН е лош. Видях монолог - това беше в стил най-добрите Бойковски подходи - "някой друг е виновен, не сме ние виновни". Демокрацията означава диалог, не монолог."

Хаджигенов поясни, че Мая Манолова е била поканена на разговор с "Има такъв народ" и това, че останалата част от коалицията не са отишли, не означава че в "Изправи се! Мутри вън!" имат обтегнати отношения.

За "Демократична България" Хаджигенов смята, че са подали добър сигнал, че не биха подкрепили всичко на всяка цена и добави, че и "Изправи се! Мутри вън!" не биха подкрепили всичко на всяка цена: "Ние също не искаме министерски места, но нека си зададем въпроса кой ще направи тези промени, тези неща трябва да ги направим ние, затова влязохме в политиката. Не трябва да се допуска тази грешка - ние няма да влизаме, защото кой ще направи правосъдната реформа?"

"Нашите условия са ясни - Гешев, правосъдна реформа, промяна на Конституцията, а не министерски кресла. Кой ще ги направи също има значение, защото ако е Николай Василев, той няма да направи нищо", смята Николай Хаджигенов. И добави, че България има нужда от хора като Бойко Рашков.

"Без БСП все още не става, ако ДПС решат да гласуват срещу собственото си отроче Гешев, как ще ги спрем, а те са на ръба да се отърват от него. ДПС се опитват да оцелеят икономически и политически, така че защо да не гласуват срещу Иван Гешев", попита избраният за депутат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във