Банкеръ Daily

Общество и политика

Сигналите за злоупотреби в болници не се разследват

Ако се докаже, че е имало незаконни трансплантации в болница „Лозенец“, това е безумно престъпление, коментира председателят на „Федерация български пациентски форум“ Иван Димитров.

Ако се докаже, че е имало незаконни трансплантации в болница „Лозенец“, това е безумно престъпление, коментира председателят на „Федерация български пациентски форум“ Иван Димитров.

"Пациентските организации са подавали различни сигнали за нередности в болниците, но разследвания не са започвали", каза той пред Би Ти Ви и обясни, че в пациентските среди се твърди за „прескачане на реципиенти“ при донорски ситуации.

„Когато се получи донорска ситуация екипите отиват да вземат органите и да бъдат трансплантирани в определените болници, има си ред. След това извикват около 30 души екип, там сме и представителите на пациентките организации и започва да се разглежда цялата документация. Моята роля е да следя да няма прескачане, аз лично най-малко съм викан в правителствена болница“, обясни представителят на пациентска организация.

Относно трансплантирането на орган от жив донор, Димитров заяви, че в подобни операции, при които донорът и рецепиентът не са роднини – се случват в страни от Третия свят.

Вчера служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че ще има смяна в ръководството на лечебното заведение заради нерегламентирани трансплантации и съмнения за финансови злоупотреби. Ръководството се оправдало с техническа грешка.

В позиция на болница „Лозенец" се казва, че твърденията за източване на Касата са несъстоятелни и неверни. А за случая с висш държавен служител -  обяснeнието е, че ставало дума за новооткрито онкологично заболяване, развитието на което е можело да бъде предотвратено само със спешна трансплантация.

Проверка е показала, че в "Лозенец", известна още като "Правителствена болница", са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, като всички те са млади хора от Украйна и Молдова. Реципиентите са техни "чичовци" или "лели" от Израел, Япония, Оман. Има всички основания да се смята, че донорите и реципиентите не са роднини помежду си, обясни здравният министър.

Агенция "Медицински надзор" има процедура за проверка. Документи, че това са фалшиви самоличности, постъпили в здравното министерство, но то не е предприето нищо по този въпрос, каза Стойчо Кацаров. Това се е случвало в периода 2019-2021 г., има информация от посолствата, че това са фалшиви самоличности. Документацията по случая ще бъде предадена на МВР за по-нататъшна проверка, обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във