Банкеръ Daily

Общество и политика

Сигналите за насилие над жени у нас са се увеличили с над 30%

Най-малко една от четири жени в България е била подложена на насилие у дома - физическо или вербално, сочи статистиката. Психолози алармират, че при наложените през пролетта ограничения заради COVID-19 ситуацията сериозно се е влошила. Причините – социалната  изолация и повечето дните вкъщи с половинката. 

С 30% са се увеличили обажданията на телефонните линии за помощ на пострадалите от март досега, съобщи пред БиТиВи Гергана Куцева от "Български фонд за жените". Тя добави, че неправителствени организации са алармирали за тенденцията, но анализ от страна на политици и институции няма.

От началото на годината до август е официално оповестено, че животът на 15 българки е отнет от техните съпрузи, интимни партньори или близки роднини. Но всъщност жертвите вероятно са много повече, защото държавните институции не водят статистика.                 

За преодоляване на проблема – доброволци събират средства за първата телефонна линия за мъже насилници.

Че домашното насилие не е семеен въпрос, са убедени и група ентусиасти от рекламна агенция. Заради плашещата статистика, решават да открият първата в страната гореща телефонна линия за работа с мъже, упражняващи домашно насилие. 

Психолози вече са осигурени. Липсват обаче 8000 лева, които се надяват да съберат с помощта на хората. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във