Банкеръ Daily

Общество и политика

Сигналите, свързани с организацията и правото на вот са 45

Към момента в Централната избирателна комисия са постъпили общо 71 сигнала и жалби, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той уточни, че те са свързани основно с нарушаване на предизборната кампания - 11, с машинното гласуване - 10, с организацията на изборите и упражняване на правото на вот - общо 45. Има и един сигнал, свързан със съобщаването на лични данни на избирател на глас от член на секционната избирателна комисия при попълване на избирателния списък. Дадени са указания това повече да не се повтаря, тъй като членовете на СИК нямат право на подобно огласяване, посочи Андреев.

По отношение на избирателните права най-често задаваните въпроси са свързани с гласуването на друго място в страната. Много избиратели поставят въпроса защо не са допуснати да гласуват на друго място в България, при условие че това е възможно за избирателите извън страната. Говорителят на ЦИК припомни по този повод, че на територията на страната всеки гласоподавател, който не е подал навременно заявление до 11 май тази година за гласуване по настоящ адрес и не е включен в списъците, има право да гласува само в секциите по постоянен адрес.

Друг проблем са случаите, когато избиратели не фигурират в избирателните списъци, тъй като имат настоящ адрес в държава извън България или в друга, извън територията на ЕС. В този случай, подавайки заявление да гласуват в държава извън територията на ЕС, те нямат избирателни права, тъй като нямат в необходимия по закон срок от три месеца преди изборите постоянен или настоящ адрес на територията на България или друга държава, членка на ЕС, обясни Андреев.
По отношение на машинното гласуване общо в 10 секции въобще не е започнало и на практика е отменено гласуването с машини. Това е по-малко от 1 процент от общо 3000-те машини, с които се гласува в цялата страна. Проблемите са се появили в по една секция във Видин, в Кърджали, в Кюстендил и в Перник, в по две секции - в Сливен, в 24 РИК-София, в РИК 26 на София-област, и още една в Шумен.

От постъпилите до момента сигнали, най-честите проблеми при машинното гласуване са, че самата машина не е могла да стартира - в два от случаите, както и появата на технически проблем при отпечатването на разписките и блокиране на принтера в машината. В този случай се е наложило разпломбиране; има и случай на разменени машини в две съседни секции - в 24-та и 25-та РИК в София. По този повод ЦИК е взела решение за преустановяване на гласуването там и преминаване към ръчно преброяване на разписките, за да бъдат отчетени резултатите. 

ЦИК е наредила също районните избирателни комисии да предоставят решение къде има нарушаване на гласуването с машини, за да има актуална информация и да се предприемат други действия на тези места. Александър Андреев уточни, че ако в секцията по адрес на избирателя няма машина, той не може да отиде в друга, за да гласува машинно, каквито запитвания са постъпили. "Засега с 3000 машини няма как да бъдат покрити всички секции", коментира той. 
Три са медиите, за които са постъпили сигнали за публикувани данни за резултати от вота към момента преди края на изборния ден, което е забранено от Изборния кодекс, каза Андреев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във