Банкеръ Daily

ЦИК очаква

"Сиела Норма" да каже забележките си по договора за машините

Централната избирателна комисия очаква дружеството "Сиела Норма" да предостави в писмен вид становището и забележките си по проектодоговора за логистиката на машинния вот на частичните местни избори на 27-и юни и на парламентарния на 11-и юли. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. 

Той коментира изказване на изпълнителния дирактор на дружеството пред БНР Веселин Тодоров, че в договора има тежки неизпълними клаузи и че фирмата е притисната до стената.

„От това сутрешно интервю на господин Тодоров човек може да остане с впечатлението, че „Сиела Норма“ някой я задължава да сключи този договор; едва ли не, мисля, че почти буквално цитирам, фирмата е притисната до стената от Централната избирателна комисия. Искам много ясно да кажа, че по-скоро притисната до стената е Централната избирателна комисия", заяви Томов.

По-рано днес изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров се оплака, че предложеният от ЦИК договор за предстоящите парламентарни избори е много тежък за фирмата и съдържа неизпълними условия. „В момента сме притиснати до стената - договор за обслужване още нямаме“, каза той.

„Договорът е толкова тежък, че съм склонен, ако някой има желание, да се обади днес в офиса и да го поеме този договор“, декларира Веселин Тодоров. 

„Сиела Норма“ ще изпълни софтуерната работа", поясни изпълнителният директор на компанията. „А пък този някой да вземе цялата печалба - договорът е за 4 350 000. Ние за 300 000 ще изпълним договорената между „Смартматик“ и ЦИК цена за софтуерното обслужване. Разбира се, този някой трябва да ни замести в нашите задължения“, допълни той.

Според Тодоров има много фирми, които могат да извършат част от дейностите, залегнали в договора. „Нас да ни освободят от тази тегоба и да не бъдем повече тормозени с тези задължения“, поиска Тодоров.

„Ще преговаряме. Има условия, които са неизпълними за нас“, подчерта Веселин Тодоров.

„Ние се съгласихме да излезем на загуба. Пряката загуба е около 200-250 хиляди лева“, уточни той. От този договор обаче по думите му трябва да останат и 250 хиляди лева печалба, която да покрие общите разходи.

Договорът съдържа много тежки клаузи, категоричен е Веселин Тодоров, който даде пример - всяко нарушение, колкото и малко да е то, би коствало 10 хиляди лева.

„Може накрая да се окаже, че трябва да платим десетки хиляди неустойка“, коментира Тодоров. Цената, договорена от „Смартматик“ и ЦИК за 1500 машини е около 8 200 000 лева, поясни още той.

Половината машини са в Амстердам. Другата част ще потегли от Тайпе, Тайван, в събота, съобщи изпълнителният директор на „Сиела Норма“.

Междувременно стана ясно, че са подадени близо 72 000 заявления за гласуване от сънародниците ни в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във