Банкеръ Weekly

Общество и политика

СИЕ ФИНАНСИЕ ОКСИДЕНТАЛ ИСКА КАПИТАЛБАНК

Базираната в Лондон фирма Сие Финансие Оксидентал е декларирала интереса си към фалиралата КАПИТАЛБАНК. Вестник БАНКЕРЪ научи, че чуждестранният инвеститор има намерение да се договори със синдиците Добри Тасев и Тихомир Трендафилов за цената, която трябва да плати за покупката на фалиралата кредитна институция като предприятие. Едва след като тя бъде одобрена от съда и от БНБ, лондонската фирма може да кандидатства пред Централната ни банка и за условен лиценз. Когато договорената цена бъде платена и купувачът инвестира още 10 млн. лв. в капитала на купеното от него предприятие, КАПИТАЛБАНК ще може да получи лиценз за действаща банка. Сие Финансие Оксидентал трябва да докаже че всички средства, които смята да инвестира за възраждането на банката, ако има намерение да го стори, са нейни собствени.


До края на седмицата синдиците на фалиралата КАПИТАЛБАНК все още не бяха започнали да преговарят с представителите на Сие Финансие Оксидентал по цената на банката. Според запознати с намеренията на Тасев и Трендафилов цената, която те ще приемат и ще предложат на съда да одобри, няма да е по-малка от 3.1 млн. щ. долара - сумата, която КАПИТАЛБАНК има да връща на свои кредитори. Най-голямото й задължение - 3 млн. щ. долара, е към фалиралата ТСБанк. Около 60 хил. щ. долара КАПИТАЛБАНК има да връща на фирми и 25 хил. щ. долара на обявената в несъстоятелност ПЧБ.


В същото време синдиците на КАПИТАЛБАНК имат да си събират общо 8.8 млн. щ. долара от обявените в несъстоятелност Нюз Холдинг, Стандарт Нюз, както и от Стандарт Принт. Около 1.5 млн. щ. долара й дължи обявената в несъстоятелност Кредитна банка, а 250 хил. щ. долара трябва да й върне затворената Балканска универсална банка.


Според финансисти и юристи синдиците на КАПИТАЛБАНК трябва да бъдат щастливи, ако успеят да си получат и 10% от тези свои вземания.


В същото време бившето финансово бижу на Красимир Стойчев и Ангел Първанов - КАПИТАЛБАНК, разполага със сграда в центъра на София, която е оценена за 2.8 млн. щ. долара, но според експерти на някои банки, които са ходели да я оглеждат, тя трудно може да бъде продадена за повече от 1 млн. щ. долара. Излиза, че синдиците на КАПИТАЛБАНК едва ли ще успеят в близко бъдеще да получат повече от 2 млн. щ. долара, ако предприемат продажба на активите й, и да продължат да събират вземанията й. При това положение по-изгодно за кредиторите й, е ако някой инвеститор като Сие Финансие Оксидентал даде 3.1 млн. щ. долара, че и повече. Друг е въпросът доколко намеренията на въпросната фирма са наистина сериозни.


През изминалата година и половина от КАПИТАЛБАНК са се интересували няколко инвеститора. Със състоянието й първо се запозна РОСЕКСИМБАНК. Кандидат за покупката й бе и пловдивската фирма МТБ Еврокапитал, но до конкретна оферта така и не се стигна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във