Банкеръ Daily

Общество и политика

Сидеров похвали българските евродепутати, подкрепили Виктор Орбан

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров похвали българските евродепутати, които гласуваха против мерките на ЕС срещу Унгария. 

"Двете свръхсили в момента са оглавени от президенти, които имат консервативно мислене. Започват да влияят върху Европа така, че Европа също се променя. Нека да бъдем в час с тези промени, да продължим тази политика, която представителите на ГЕРБ в Европарламента показаха, че могат и да гласуват против новото течение, което казва: "Хайде да накажем Унгария", заяви Сидеров в декларация от трибуната на Народното събрание.

Той съобщи също така, че депутати от "Атака" и "Воля" на Марешки са подготвили проекторешение, което да задължи премиерът Бойко Борисов да подкрепи Унгария на следващия Европейски съвет и да вземе ясна позиция против отнемането на правото й на глас в Евросъюза. 

Будапеща ще реши в понеделник какви съдебни стъпки да предприеме, за да оспори решението на Европейския парламент за санкции срещу по обвиненията, че кабинетът на Виктор Орбан нарушава гражданските права.

При гласуването в Европарламента "за" процедурата срещу Унгария гласуваха Филиз Хюсменова, Илхан Кючук, Искра Михайлова (ДПС/АЛДЕ), Сергей Станишев (БСП/ ПЕС) и Светослав Малинов (ДСБ/ЕНП).

Въздържа се Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП). а Неджми Али (ДПС/АЛДЕ), Петър Курумбашев, Георги Пирински (БСП/ПЕС) не взеха участие във вота.

"Против" бяха Асим Адемов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Владимир Уручев от ГЕРБ, Николай Бареков от "Бъглария без цензура", Ангел Джамбазки от ВМРО, Момчил Неков от БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във