Банкеръ Daily

Общество и политика

Сидеров: Не защитавам евроатлантическите ценности, иронизирам ги

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обясни, че не подкрепя, а иронизира евроатлантическите ценности в свое изказване от парламентарната трибуна преди дни. Ето какво заяви той в ексклузивна интервю за "БАНКЕРЪ":

Преди дни дори смаяхте журналистите, като защитихте евроатлантическите ценности от парламентарната трибуна. Участието на "Атака" във властта ли Ви промени?

- Много от вашите колеги просто не разбраха иронията. Аз имах предвид следното: когато ставаше дума за мажоритарния вот, това беше едно предупреждение (но и една реалност) към представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС, членове на международни алианси, ЕНП, АЛДЕ и т. н. И на тези, които поддържат идеята за чисто мажоритарен вот, основно ГЕРБ, им казах: абе, я си помислете какво ще стане, дали няма да ви се скарат от вашия алианс, ако утре парламентът по мажоритарен начин се напълни със 162-ма свободни електрони и кажат искаме излизане от ЕС или НАТО. Нали тогава ще нададат вой от вашия алианс? Това беше моята ирония, но те изкараха, че защитавам евроатлантическите ценности. Не знам какво точно означава евроатлантически ценности. Това е един неологизъм. Но аз винаги питам: знам какво са християнските ценности, ако обичате изяснете ми евроатлантическите? Ако е членството в ЕС и НАТО, то трябва да бъде премерено през българския национален интерес, а той много често не е защитен добре.

Дали съм променен? Не съм променен. Едва ли на такава възраст мога да се променя коренно. Просто в момента медиите и хората ме виждат в една проява, която преди не са можели да видят. Откакто съм в политиката, през повечето време ми беше налаган един образ на скандален човек. Много хора от медиите ме познават и знаят, че аз съм автор на хиляди статии, че имам зад гърба си 5-6 книги, че съм имал стотици телевизионни предавания и коментари. Интелектуалната част от моята същност беше пренебрегната, засенчвана през тези години и бях показван като един митингов човек. Да, в политиката и особено в начина, по който направих партия "Атака" и влязохме в парламента, имаше остри моменти. Иначе нямаше как да стане. Но охулването на политиката не е от полза за цялото ни общество. Когато кажеш политиците са лоши, веднага трябва да си зададеш въпроса - а те откъде идват? Те не падат от небето, а са част от българската нация. Значи трябва всички да си зададем въпрос към себе си - а ние какви сме? И тези, които сочат с пръст. Лесно е да сочиш с пръст, да викаш "ууу". Но по-трудното е да насочиш към себе си този пръст.

Не трябва ли икономиката да стане приоритет на управлението, за да могат да се решат и другите проблеми - демографската криза, доходите, здравеопазването, сигурността...? Вместо това се разчита само на "усвояване" на еврофондовете.

- Фактически, с влизането в Евросъюза, ние си ограничихме възможностите да развиваме икономика, включително и държавна. Защо да е мръсна дума държавната икономика? В много развити западноевропейски държави цели сектори - транспорт, енергетика, оръжеен бизнес - са държавни. Тук приватизацията беше в мащаби, които в Западна Европа не се проведоха. Рухнаха цели сектори, просто бяха заличени, включително и защото някои от тях бяха конкурентни на големи западни компании. Те дойдоха, купиха и приключиха производството. Имам предвид "Соди" - Девня, циментови заводи. Ние бяхме в челните места в производството на соди. Преди няколко години имаше идеи от партия "Атака" да се проведе реиндустриализация. Тоест, да се види кои предприятия могат да бъдат възстановени, включително и с държавно участие, със смесено. Нека да намерят формата, но да заработят заводи, които произвеждат продукт, а не да изнасяме суровина само - злато, дървесина, въглища да се копаят. И абсолютно всичко с принадена стойност да го внасяме отвън. Тогава обаче имаше много яростна съпротива - не получихме нито медийна, нито обществена подкрепа. Защо държавата да не стимулира такъв процес? Еврофондовете не са достатъчни, освен това са насочени по определени програми. Брюксел не дава еврофондове за развитие на изцяло собствена икономика. Много ясно защо! От интерес. Да се развива българско винопроизводство и да засенчи френското, италианското? Няма да стане. Или ние да произвеждаме стоки, които една Германия, Холандия произвежда и внася у нас? Няма да стане. Там сме орязани като квоти. Така че в момента може да се търсят инвестиции от източна посока – Китай, Южна Корея, Русия, Индия. Трябва да се обърне поглед към тях. Те имат желание да инвестират, да правят много неща тук, но българската държава не отреагира. Може би от притеснението, че Брюксел ще направи забележка. Аз мисля, че тези притеснения трябва да изчезнат вече. Стана ясно, че Европа май върви на две скорости, или на две класи. Ами, щом е така, можем спокойно да кажем - щом са две скорости, ние пък ще си търсим компенсация, където можем да я намерим. Необходимо е правителството като цяло да се освободи от всички притеснения, че ЕС може по някакъв начин да ни смъмри, защото ще търсим инвестиции от Далечния изток или от Арабския свят, където сме имали добри контакти навремето.

Цялото интервю четете в последния брой на "БАНКЕРЪ"

 

Волен Сидеров е роден на 19 април 1956 г. в Ямбол. Завършва Техникум по полиграфия и фотография в София, а преди няколко години и теология в Шуменския университет. Журналист по професия. Бил е главен редактор на в. "Демокрация", после работи в други печатни издания, води и телевизионни предавания. През 2005-а създава партия "Атака". През 2006-а се кандидатира за президент и стига до балотаж с Георги Първанов. Депутат в 40-ото, 41-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във