Банкеръ Daily

Общество и политика

Сидеров: Коалицията може и без Валери Симеонов

Коалицията с ГЕРБ не зависи от Валери Симеонов. Тази коалиция може да продължи и без него… Политиците се сменят, животът продължава. Нищо не е изключено, всичко е възможно с политиката. Това заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров по адрес на коалиционния си партньор в „Обединени патриоти” и управляващата коалиция с ГЕРБ Валери Симеонов пред Би Ти Ви.

Повод за коментара е, че Симеонов нарече руския патриарх Кирил „второразрядно ченге от КГБ”, „хитрец” и „цигарен митрополит”, след като Московската патриаршия публикува видео от срещата на патриарх Кирил с президента Румен Радев, в което той говори на държавния глава с тон, който мнозина приемат за неприемлив.

„Тук става дума за нападка на православието, аз не защитавам себе си. Единството на коалицията не означава, че трябва да си позволяваш всякакви компромиси. С вярата компромиси не се правят. С тази вяра ние сме оцелели като народ, за тази вяра сме се били. За тази вяра сме подлагали главата на дръвника и този, който напада тази вяра, означава за мен, че той иска да продължи турското робство”, продължи Сидеров по адрес на Симеонов.  

„Недопустимо е към главата на най-голямата православна църква в света да се отправят такива обиди. Само за секунда си представете подобни думи да беше каза вицепремиерът към главния равин на Израел – дали щеше още да е вицепремиер? С някои духовни глави може, с други – не може. За Русия е позволено да се говори всичко, да се гъбаркаш с нея даже е модно”, каза още Сидеров.

„Какъв тон е държал руският патриарх”, попита той.

„Разбира се , че е допустимо (поведението на руския патриарх Кирил). Какво каза той? Какъв беше тонът? Ла мажор? Ми минор? Си бемол минор? Защо да не се кара? (…) Беше ли ви обидно, когато френският посланик се караше от студиата, размахваше пръст и ни казваше как да живеем? Защо не ви беше обидно, когато турският посланик излизаше и обясняваше и се месеше в българската политика”, продължи Сидеров.

„Какво е грешното в думите на патриарха? Той не се караше, той просто изрази недоволство за това, че ние непрекъснато неглижираме, последните години особено, под влиянието на „Америка за България” и прочее соросоидни антибългарски и антихристиански организации, ролята на Русия в нашето Освобождение и в нашето Възраждане.

България се появи като народ, като нация благодарение на Руската империя, заяви в студиото лидерът на „Атака”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във