Банкеръ Daily

Общество и политика

Си Цзинпин ще посети Хонконг по повод 25-та годишнина от връщането му на Китай

Хонконг отвисоко.

Китайският президент Си Цзинпин ще посети Хонконг по повод 25-та годишнина от връщането на града под властта на Пекин, съобщава агенция Синхуа. На 1 юли 1997 г. градът-държава е върнат на Китай в качеството си на свободен административен район.

На този ден Си Цзинпин ще присъства и на церемония по встъпването в длъжност на следващата администрация на Хонконг.

Това ще е първото посещение на китайския държавен глава извън територията на континентален Китай от началото на коронавирусната пандемия, отбелязва Франс прес.

Специален административен район Хонконг  (на английски: Hong Kong Special Administrative Region), съкратено Хонконг или Сянган, е част от Народна република Китай. Бившата колония на Великобритания е разположена в Югоизточен Китай на брега на Южнокитайски море. Включва остров Хонконг, полуостров Коулун и още 235 крайбрежни малки острова. Има площ от 1104 кв. км, от които 4.6% са водна повърхност.

Хонконг е с висока степен на самоуправление, без отбраната и външната политика. До 2047 г. на територията се гарантира да не се променя социално-икономическата система и статусът на свободно пристанище, да има отделна митница, международен финансов център със собствена валутна система и други.

Населението на Хонконг наброява над 7.4 милиона жители. В етническия му състав преобладават китайците - 93.6%, а останалите са от други народности. Официални езици в Хонконг са английският и китайският. Местните говорят и на кантонски език. Името му е произлязло от Кантон, старото френско наименование на Гуанджоу, столицата на провинцията Гуандун.

Хонконг има процъфтяваща икономика, една от най-свободните в света, до голяма степен базирана на международната търговия. Въпреки че е малък остров, в Хонконг е десетата по големина търговска зона в света и един от най-големите банкови центрове в света. Местната валута е хонконгски долар.

Въпреки че Хонконг не е независима държава, тя ползва правата на независимо членство в редица международни организации и мероприятия, като Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във