Банкеръ Daily

Общество и политика

Швейцарски проект финансира наши ученици да учат за техници и ресторантьори

Три нови професии ще бъдат включени в българо-швейцарския проект за дуално образование ДОМИНО от учебната 2018/2019 година. Днес седмото заседание на Форума за дуално образование одобри това да са: топлотехник (специалност „Отоплителна, климатична, вентилационна и хладилна техника“), машинен техник (специалност „Машини и съоръжения за заваряване“) и ресторантьор (специалност „Кетъринг“). Като резерви бяха обсъдени професиите електромонтьор (специалност „Електрообзавеждане на електрически превозни средства за градски транспорт“) и растениевъд.

„В съвременния свят една от най-трудните задачи на образованието е, от една страна, да дадем професия на детето, младежа, девойката, а от друга страна - да сме сигурни, че след 20 години, когато може би тази професия няма да съществува, този човек ще намери своето място. Затова, когато се фокусираме върху дуалното образование, не трябва да забравяме и другите важни елементи на възпитанието и образованието - една изключително трудна задача“. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков приветства участниците във форума, сред които бяха и посланиците на Швейцария Денис Кнобел и на Германия Детлеф Лингеман, както и Томас Щьолцл, шерже д`афер на австрийското посолство.

Опитът на Швейцария, Германия и Австрия е изключително ценен за промяната на професионалното образование в България, посочи проф. Денков. Той подчерта отговорността на Министерството на образованието и науката като партньор в проектите за дуално обучение.

Проектът ДОМИНО започна през 2015 година. В момента 400 ученици в 11 града се обучават в рамките на българо-швейцарския проект по общо пет професии - машинен техник-машини и системи с цифрово-програмно управление, техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост, електротехник, техник по газови системи и готвач.

От есента на 2017 г. предстои да започне дуално обучение по още три: техник по транспортна техника, техник на електронна техника и техник-технолог в дървообработването.

Учениците работят в 65 фирми, повечето български, а не само при инвеститори от Швейцария, Германия и Австрия. Българските фирми, които се включват в процеса на дуално обучение, правят всичко възможно да задържат кадрите си - със стипендии, допълнителни стимули и добри предложения за работа. На най-добрите от завършващите с професия "Машинен техник" тази година компаниите-партньори вече са предложили работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във