Банкеръ Daily

Общество и политика

Швейцария въвежда карантина за пристигащите от България

От 22 март Швейцария ще въведе задължителна 10-дневна карантина за пристигащите от България, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Считано от тази дата страната ни е добавена в списъка с рискови страни и региони, пристигащите от които чужди граждани на територията на Швейцария подлежат на задължителна карантина, независимо с какво превозно средство пристигат.
 
Както и досега, пристигащите от България граждани трябва да представят отрицателен PCR тест. Освен това 10-дневната карантина може да бъде отменена не по-рано от 7-ия ден при представяне на втори отрицателен тест.
 
За Княжество Лихтенщайн важи същият режим за влизане
 
В тази връзка от външното министерство препоръчват на българските граждани да се въздържат от ненужни пътувания.
 
Допълнителна информация за режима на пътуване до Швейцария и Лихтенщайн може да намерите тук.
 
При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Берн на следните телефони за връзка: +41 31 351 14 55; +41 31 351 14 56 и в извънработно време на тел.: +41 798243822.

Българите, пътуващи за Черна гора 

ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, извършен не по-рано от 48 часа преди отпътуването, положителен резултат от антигенен IgG тест, не по-стар от 30 дни, или удостоверение за извършена ваксинация - поставена втора доза поне 7 дни преди датата на влизане в Черна гора.

Мярката влиза в сила от 13 март и засега ще важи до 17 март. Новите изисквания няма да се прилагат за деца до 5-годишна възраст.

Сънародниците ни, които имат постоянно или временно пребиваване в Черна гора, но не представят изискваните документи, ще бъдат поставяни под карантина за 14 дни, като не се предвижда възможност за предсрочното й прекратяване.

Новите изисквания не се отнасят до българските граждани, пристигащи от Албания, Косово, Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина, за които няма ограничения за влизане в страната. Ограниченията не се прилагат и спрямо транзитно преминаващи пътници и водачите на пътнически и товарни превозни средства.

Пътниците трябва да имат предвид, че два от граничните пунктове в Черна гора работят в ограничен режим - ГКПП Vuča по пътя Rožaje - Tutin и Metaljka по пътя Pljevlja - Čajniče, където е разрешено преминаване само в часовия интервал от 07:00-19:00 ч. местно време.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Подгорица на следните телефони: +382 20 655 009;+382 20 674 156; дежурен телефон в извънработно време:+382 69 143 298; +382 69133616 (номер за спешни случаи).

Facebook logo
Бъдете с нас и във