Банкеръ Weekly

Общество и политика

ШВЕДИТЕ СЕ ОТКАЗАХА ОТ БИОХИМ

Бордът на директорите на базираната в Люксембург Банк Инвик взе на 28 февруари решение да не влиза в консорциума, проявил преди две седмици интерес към покупката на БИОХИМ. Люксембургската банка е част от шведската групировка Индустрифиорвалтингс АБ Киневик, чиито членове са GSM-операторът Миликом Интернешънъл Селулар и Модърн Таймс Груп. Тези две фирми също щяха да участват в консорциума, но след отказа на Банк Инвик и те автоматично излизат от играта.


Освен шведите в консорциума се бяха наредили базираният в Лондон Фрамлингтън Бългериън Фънд, турската инвестиционна банка Глобъл Секюритис и инвестиционният фонд на Ескандер Малеки Лоджик Инвест.


Фондът на Малеки, заедно с Модърн Таймс Груп и Зодиак ВН на Кеворк Кеворкян създадоха Медиа Бродкастинг сървисиз - основният конкурент на Рупърт Мърдок в борбата за получаване на лиценз за националния ефир у нас. Лоджик Инвест и американският гигант Моторола изразиха готовност да се включат в приватизацията и на Инкомс Телеком, а заедно с Джи Ти И - дъщерното дружество на Бел Атлантик, Ескандер Малеки има намерения да се кандидатира и за Българската телекомуникационна компания, ако преговорите със сегашните купувачи ОТЕ и Кей Пи Ен пропаднат.


След отказа на шведите участниците в консорциума за БИОХИМ се надяваха, че лидерската позиция, отредена за Банк Инвик, ще бъде заета именно от Лоджик Инвест. Фондът на Малеки обаче предпочете ролята на пасивен играч и предвиденото обединение окончателно се разпадна.


Така единствените сигурни кандидат-купувачи за БИОХИМ останаха българските инвеститори. РОСЕКСИМБАНК, Първа инвестиционна банка, ЮНИОНБАНК, НЕФТИНВЕСТБАНК, Орел Г Холдинг и Българска холдингова компания вече приключиха своите оценки на правното и финансово състояние на продаваната кредитна институция и подготвят своите оферти.


Както в.БАНКЕРЪ вече писа, във финансовите среди се коментира, че израелски капитали ще подкрепят някои от кандидатите - най-вероятно НЕФТИНВЕСТБАНК или Орел Г Холдинг.


Банкери допускат, че около Българска холдингова компания може да се оформи консорциум, в който да участват Общинска банка, холдинг Света София и Сий Борд Корпорейшън - американска офшорна компания от щата Делауер.


Банковата консолидационна компания засега не е получила писмо от кувейтски банки за сключване на договор за конфиденциалност. Преди две седмици техен представител се срещна с вицепремиера Петър Жотев и декларира интереса им към приватизацията на БИОХИМ. Крайният срок за подаване на оферти е 17 март 2000 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във