Банкеръ Daily

Общество и политика

Шведите избират между стоманата и Bitcoin

Швеция трябва да направи сериозен избор: да осигури електричество за разкриващи работни места проекти като
стоманени заводи или да предостави по-голям дял за "копачите" на Bitcoin, които консумират все повече енергия.

Енергийният министър на страната Хашаяр Фарманбар е категоричен, че не може да става и дума за състезание и че "енергията е нужна за по-полезни неща" от криптовалутите. Коментарите му предполагат, че Швеция, която е подслонила най-голям дял от сектора за "добив" на Bitcoin, ще стане по-негостоприемна към бизнеса. Шведският кабинет е толкова притеснен за електропотреблението, че поиска в края на юни от националната енергийна агенция да разработи начини за проследяване на количеството енергия, използвана за дигиталната инфраструктура със специален акцент върху копаенето на криптоактиви. 

Емитентите на Bitcoin използват мощни компютри, за да решават сложни математически пъзели и да получават възнаграждения в криптомонети. Бизнесът разчита основно на достъп до евтино електричество и земя, а не на човешки труд. Печалбите пък в основната си част се определят от обратите в цената на Bitcoin. Правителствените анализи вещаят тежки времена за криптокопачите, които се стичат на тълпи в Швеция заради огромните й водни източници и гигантски вятърни паркове, произвеждащи една от най-чистите и най-евтини електроенергии в света.  

Фарманбар не уточнява мерките, които би взел за ограничаване на криптодобива. Една от опциите е да се издаде разпореждане, с което енергопотребителите с по-голям и материален принос за обществото, включително и откриващите много работни места, да ползват мрежата с предимство.

Друга потенциална алтернатива е да се ограничи съществуващото в момента преференциално третиране на всички центрове за данни, независимо от тяхното предназначение. Подобни инициативи никога не са имали за цел да привличат копачи на криптовалути, а по-скоро са насочени към мултинационални корпорации като "Майкрософт" и платформата "Мета", коментира в интервю Ерик Торнстром - старши съветник на индустриалната група Swedenergy.    

Криптовселената отдавна е подложена на сериозни критики, че с огромното си енергийно потребление е заплаха за климата. Председателят на Шведската блокчейн асоциация баче смята, че официалните представители на властта, които критикуват виртуалната валута, трябва да се запознаят по-сериозно с материята. Защото емитирането й действително консумира много електричество днес, но този проблем имат и много други иновативни технологии, които помагат на човечеството да се движи напред.

Подобни аргументи едва ли ще впечатлят управляващите в сегашните условия на глобално затопляне и все по-ограничен достъп до енергия. Шведският финансов регулатор вече нарече криптоактивите заплаха за климатичния преход и настоя за забрана на копаенето им на територията на Европейския съюз. Надзорният орган вече спечели подкрепата на законодателите от ред държави - от Германия до Испания и Норвегия. Китай също обяви всички криптовалути извън закона.   

Енергийната криза и електрификацията на всичко - от транспорта до минното дело, както и новите зелени заводи за производство на стомана и батерии, означават, че конкуренцията и борбата за свързване към мрежата е по-люта от всякога. Шведското електропотребление се очаква да нарасне двойно през следващите няколко десетилетия. 

Междувременно, за добива на Bitcoin е нужно електричество, захранващо средноголяма държава като Испания или Нидерландия, по оценка на Европейската централна банка. Какъв точно е обемът на сектора в Швеция е трудно да се определи, защото няма публични данни колко "копачи" работят на терен и какво количество енергия потребяват. Центровете за данни в момента използват няколко процента от общото енергопотребление на страната и добивът на виртуални монети покрива малка част от него, според Торнстром. Тази консумация обаче може да скочи осем пъти до 2040-а, според шведския мрежови оператор. Същевременно, фирми, доставящи електричество на криптокопачите, не са задължени да огласяват публично данни.

Повече от ясно е обаче, че битката за редуциране на вредните емисии и срещу затоплянето на климата ще притисне тежко емитентите на Bitcoin. И ще повдигне сериозно въпроса дали използваме енергията по най-добрия възможен начин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във