Банкеръ Weekly

Общество и политика

Шулц между Станишев и Калфин

Внушителна делегация на БСП начело със Станишев замина в сряда за италианската столица. Отделно в Рим ще бъде и настоящият евродепутат от квотата на червените Калфин, който ще се присъедини към бъдещата партия на Георги Първанов. Причината - на 1 март в Рим ще заседава конгресът на ПЕС, който ще утвърди единодушно кандидатурата на настоящия председател на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц за председател на Европейската комисия (ЕК).


Естествено, на "Позитано" 20 неглижират Калфин. Но страховете им не са малки. Защото вероятността занапред двамата със Станишев да застанат един срещу друг по важни за европейската левица въпроси никак не е малка. Още повече че в седмицата след форума Шулц е поканил на среща леви политически формации извън ПЕС, като сред тях е и човекът на АБВ в Европейския парламент (EП).


Каква е интригата около българското участие?

Станишев вече отсече, че ако Калфин получи следващ мандат за Брюксел, той няма да е част от ПЕС. Калфин обаче ще е на конгреса и благодарение на личната си политическа кариера и дългогодишното близко партньорство с Шулц. Отделен е фактът, че унгарката Зита Гурмей, лидер на жените в ПЕС, се смята за по-близка до Калфин, отколкото до Станишев. (На президентските избори в края на 2011 г. тя лично посети България, за да подкрепи приятеля си в надпреварата за "Дондуков" 2.) А временният избор на Станишев за шеф на ПЕС на 24 ноември 2011 г., както и поемането на поста от него на 24 ноември 2012-а стана възможно не без подкрепата на Калфин.


Конгресът на ПЕС в събота няма да избира ново ръководство, поради което верните на соцлидера съпартийци са видимо спокойни. Истината обаче е, че се заговори за инициатива на Калфин, който обикалял кабинетите на други евродепутати в Брюксел, за да ги убеждава в събота да подкрепят неговата листа за ЕП, дипломатически избягвайки конфронтация с БСП. Оттук нататък планът на азбукаря бил предсрочно освобождаване на Станишев от председателския пост в ПЕС (мандадът на Станишев изтича в края на септември 2016 година).


За надвисналите облаци над лидера на ПЕС допринесе и самият Шулц, който промени програмата си и не присъства на конгреса на БСП на 8 февруари, въпреки надеждите на българския соцелит. Нещо повече - той дори не изпрати поздравителен адрес до участниците в конгреса, които на този ден трябваше да му представят кандидатите си за ЕП. Причината - в седмицата преди форума представител на Европейската народна партия (EНП) постави публично въпроса дали съпругата на Станишев - Моника, не е в конфликт на интереси заради спечеления от фирмата й проект от Европарламента. "Въпреки признатата впоследствие грешка, върнатите от г-жа Станишева средства и отказа й от проекта раздвоението сред партньорите ни в Европа остава", твърдят привърженици на Калфин. Контрааргументът на червените е, че скандалът е подхвърлен на ЕНП директно от азбукаря, който съзнателно цепи БСП.


На този фон Станишев ще се бори за аплодисментите на ПЕС, произнасяйки: "Ние имаме всички шансове на изборите през май да сме първа политическа сила." И ще даде думата на Шулц. Какво друго, освен мечтаното "Единство", ще каже той ще научим в събота, малко преди преди края на конгреса. Засега е сигурно, че всички 35 партии и организации в ПЕС са единни за неговата номинация.


Манифест "Към нова Европа"

"На президиум на ПЕС беше утвърден нашият политически Манифест за европейските избори" обяви през седмицата Сергей Станишев. Той допълни, че документът ще се нарича "Към нова Европа" и е с ясната политическа воля, че ЕС трябва да се промени. Защото: "този ЕС, който виждаме през последните години, в който продължават да доминират - както и в ЕП, и в Европейския съвет, десните сили, консервативните политики, не е съюзът, който гражданите харесват и очакват. Ние сме реалната алтернатива на ЕНП и нейните политики, които през последните години отвратиха толкова много граждани и ги отчуждиха от ЕС".


На първо място в манифеста е посочена заетостта. Акцентира се върху рестартиране на икономиката. Тема, по която от години работи самият Калфин. Пред "БАНКЕРЪ" той съобщи, че има съществено участие в изработването на манифеста.


И затова на Шулц ще му се наложи да е на една ръка разстояние между Станишев и Калфин.


От своя страна соцлидерът разчита на силната италианска подкрепа. Към семейството на ПЕС като пълноправен член в петък се присъедини Демократическата партия на Италия, оглавявана от премиера Матео Ренци. (Неговата правителствена програма получи одобрението на Сената в нощта срещу вторник.)


Според Деница Караджова, която отговаря за международната дейност на "Позитано" 20 и е вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените, на събитието ще присъстват още премиерите на Австрия, Франция, Румъния, Малта, Ирландия, които със сигурност ще дадат рамо на сегашното ръководство на ПЕС. Българският премиер Пламен Орешарски и външният министър Кристиан Вигенин, които ще приветстват на конгреса, също ще бъдат мощна подкрепа за лидера на социалистите. В този отбор твърдо зад него са още евродепутатите Илияна Йотова и Евгени Кирилов, заместник-председателите на партията Янаки Стоилов и Георги Пирински, депутатите Деница Караджова и Атанас Мерджанов, оргсекретарят Красимир Янков, както и шефът на градската организация на София Калоян Паргов.


Скандали, подобни на тези в българската политика, на конгреса в Рим не се очакват.


Ще има обаче проучвателни совалки

отзвукът от които ще се чуе след време.


Що се отнася до програмата, в четвъртък в Рим стартира годишната конференция на жените от ПЕС, която беше под мотото за равно заплащане между половете, както и равноправие при вземане на важни решения в икономически и политически план. Безработицата, образованието и бъдещето на зелената енергия бяха също сред акцентите на форума. Станишев се срещна с Франко Фратини, който е официален кандидат на Италия за генерален секретар на НАТО и през април ще е в България по повод десетгодишнината от присъединяването ни към алианса.


В петък жените, под ръководството на Зита Гурмей, изслушаха насоките на Шулц.


А самият конгрес на ПЕС стартира на 1 март с доклад на Станишев. Министър-председателят Орешарски, както и присъстващите в залата премиери ще приветстват делегатите. И общото между тях ще е рефренът "Лява Европа да победи дясна Европа".


Колкото до участниците в евролистата на БСП, по думите на Станишев, тя ще бъде обсъдена след конгреса на ПЕС. На този етап лидерът е сигурен водач, следван от Йотова и Пирински. На следващите позиции в отбора на червените са вицепремиерът Зинаида Златанова, живеещата в Страсбург университетска преподавателка Достена Лаверн, Петър Курумбашев от гражданската листа, адвокат Светлана Йолчева от коалиционния партньор на БСП - партия "Български социалдемократи".


Впрочем българският президент Росен Плевнелиев все още не е издал указ за евровота. Той трябва да бъде проведен до 25 май във всички асоциирани членки на Евросъюза. Другите възможни дати са 17 или 18 май. Като се има предвид обстоятелството, че се очаква становището на държавния глава за новия Изборен кодекс, можем да очакваме, че ще гласуваме на възможно най-късната дата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във