Банкеръ Daily

Общество и политика

Щом хората имат повече пари за театър, значи държавата върви напред, според Боил Банов

Тенденцията всяка година да има повече зрители и повече приходи се запази и тази година, като дори достигна нива от 30%. Измерители много на икономическото състояние на държавата, но ние през културата го виждаме много ясно: щом хората имат повече пари да отиват на театър, да ходят по-често, да ползват изкуство и с 30% да се увеличава ръстът ежегодно, това означава, че държавата върви напред. Това посочи в отчет за свършената работа през 2019 година министърът на културата Боил Банов.

Министърът отбеляза, че за 2019 година над 850 библиотеки са захранени с нови фондове със съвременни издания. ,,Това означава повече четящи хора, повече интерес, което означава всъщност и подкрепа на издателите, защото вече издателите могат да си позволят да издават не само пазарни издания, а и неща, които имат висока художествена и научна стойност'', допълни той.

Боил Банов се спря и на археологията и посочи, че паралелките във висшите учебни заведения, които обучават реставратори и консерватори, предстои да се увеличат.

,,С над 4 милиона лева Министерството на културата подкрепя теренни археологически проучвания, реставрация, консервация. Много са парите, които и Министерски съвет дава за археология. Пари се дават и от общините. Стотици са обектите, които се разкриват. Огромна част от нещата отиват в музеите, огромна част остават на терен и те искат консервация и реставрация'', добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във