Банкеръ Daily

Общество и политика

Щетите за бюджета от заменките са много над 80 млн. лева

Представители на инициативата “Зелени закони” ще направят днес специална инсталация пред земеделското, за да илюстрират коледните подаръци, които, според тях, държавата прави на известни лица и фирми чрез узаконяването на печално известните заменки. Те ще представят сделка за земи край емблематичен черноморски плаж като само от този случай щетата, според тях, е близо до 80-те милиона лева, искани от държавата за всички заменки.

Според Тома Белев оценките на заменените имоти не са реални.

 "Публикувайте ги на интернет страницата на министерството, за да могат всички български граждани да ги видят, а търговците на недвижими имоти да се посмеят.", каза Белев, цитиран от БНР. 

Преди 10 години държавата замени апетитни горски терени край морето и в планинските курорти за разпокъсани парчета частни гори в неатрактивни райони на страната. Десетилетие след сделките и пет години след като Еврокомисията ни заплаши със санкции България започва да си връща 80 милиона лева, обяви агроминистърът Десислава Танева в края на ноември.

Малко след това от инициативата "Зелени закони" изчислиха, че щетите са далеч по-големи и започнаха да представят "Топ 10" от сделките с акцент върху факта, че само от тях бюджетът е загубил много повече от 80 милиона лева. Например сделка за 470 декара гора край Банско - за по два лева на декар, е незаконна държавна помощ от 50 милиона.

 

  

Facebook logo
Бъдете с нас и във