Банкеръ Daily

Общество и политика

Щетите от наводненията надхвърлят 10 млн. лева

Поне 10 милиона лева се търсят след наводненията през последните седмици. Очаква се тези средства да се удвоят. Най-големи са нуждите в общините Смолян и Чепеларе. Свлачището в село Острица е само едно от многото в родопската община. То прекъсна връзката между две села, съобщи Би Ти Ви.

Щетите от наводненията в Чепеларе и Смолян достигат общо близо 3,5 милиона лева.

Щети има и по магистралите – на 37-ия километър на „Тракия”. След преливането на микроязовира на „Тракия” сега трябва да се изгради наново мантинелата между двете пътни платна. Цялостната рехабилитация на участъка ще струва близо 300 хил. лева.

В друга засегната от пороите община – Роман, все още изчисляват щетите. Наводнението там порази 130 жилищни сгради. Битовите щети обаче няма да могат да се възстановяват с пари от бюджета.

Днес частично бедствено положение е обявено в Мизия. Това съобщи за нова областният управител на Враца Малина Николова. Причината за това е огромен порой, който засипа града в нощта срещу вторник. Екипи на „Гражданска защита” и пожарната са започнали отводняване на засегнатите места. За момента няма данни за пострадали хора.

Истинското лято с високи температури и сухо време няма да се завърне най-рано до 22 юли. Това сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи синоптикът Красимир Стоев в ефира на Нова телевизия.

През нощта срещу вторник на места в страната валежите отново са били обилни. В София са паднали 42 л/кв.м. Така в столицата вече е изпълнена месечната норма на валежите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във