Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще затягат противоепидемичните мерки в София

Нови ограничителни мерки ще бъдат въведени от сряда в София заради повишения брой новозаразени с COVID-19. Това обви шефът на Столична регионална здравна инспекция Данчо Пенчев. От утре фитнеси, заведения и театри ще работят с 30% капацитет, а работното време на всички кафенета, ресторанти, нощни заведения и игрални зали ще бъде ограничено от 6 до 23 часа. Очаква се заповедта за това да бъде издадена от министъра на здравеопазването днес и да влезе в сила в сряда.

В обектите, където персоналът вече е имунизиран, служителите ще могат да продължат да работят без маска.

"За момента София е в жълтата зона на 14-дневна база на заболеваемост, а на база 7-дневния анализ от края на миналата седмица вече се намира в червената. В последните няколко седмици случаите рязко започнаха да се удвояват. Преди 3 седмици бяха 185, преди 2 - 363, а миналата седмица - 681", обясни Пенчев пред bTV.

Новите мерки ще засегнат и събиранията от частен характер на закрито, които ще могат да се провеждат при капацитет от 50 души, а тези на открито - до 100.

Данчо Пенчев изрази притесненията си, че вече въведените ограничения в столицата не се спазват: "Мерките са насочени към опазването на здравето на хората, което трябва да се опазва от самите хора. Ние не можем да застанем като пъдари до всеки един човек и да гледаме дали той спазва постоянно въведените мерки, това е един процес на себеуважение." Шефът на СРЗИ добави, че през изминалия месец са направени около 450 проверки, като при около 10% от тях са наложени глоби за неспазване на противоепидемичните ограничения.

Пенчев обяви, че при попадане в третата зона, освен ограничителни, мерките в София ще станат и възбранителни. Това ще се случи при достигането на 250 новозаболели на 100 хиляди души на база 14-дневна заболеваемост. "Доц. Кунчев каза, че очаква 1000 положителни проби до края на седмицата. Днес сме със 770, което е ясен сигнал за това какво ни очаква", каза той.

Поради тази причина директорът на РЗИ - София апелира гражданите да се имунизират сега, за да бъде избегнат нов пик и локдаун през есента.

На база на направено изследване само 0,06% от вече ваксинираните в София са заболели от COVID-19, като само 10 от тях са попаднали в болница и то в леко състояние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във