Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще въведат ли вечерен час за ресторантите и кафенетата в София?

Столичната община обмисля да въведе вечерен час за ресторантите и кафетата в града. Това заяви пред репортери кметът на София Йорданка Фандъкова. Мярката е необходима заради наближаващите празници и склонността на хората да се събират по заведения. Предстои разговор с общинския щаб и с бранша. 

Според сега действащата заповед на здравния министър, за разлика от кафетата и ресторантите, нощните барове нямат право да работят. Въпреки това някои вече нарушиха разпоредбата и снощи СДВР е открила няколко отворени за клиенти дискотеки в "Студентски град". Управителите на тези нощни заведения ще бъдат санкционирани.

При щурма на заразата, вечерният час вече е факт на доста места в страната. В Пловдив бе въведен преди два дни - 23:30 ч. и бе забранено на непълнолетни лица без придружител да посещават моловете.

В Югозападна България също има вечерни часове в заведенията. Те могат да работят до 22:30 ч. в Разлог, а в Симитли - до 22:00 ч. Освен това в Симитли има забрана на непълнолетни да излизат преди 6:00 сутринта, а в Гоце Делчев - децата трябва да са вкъщи от 21:00 до 6:30.

Късно снощи премиерът Бойко Борисов обяви в профила си във Фейсбук, че е категорично против пълното затваряне на ресторанти, фитнес зали, фризьорски салони. "Ако се пазим, няма да има забрани, за да може бизнесът да работи", каза той.

Борисов обясни, че България трудно може да се мери с Германия, която е отпуснала 10 млрд.  евро в подкрепа на бизнеса си. "Вижте обаче брутния вътрешен продукт на Германия и данъците там и сравнете с едва проходилата преди три години стабилност в България", посочи министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във