Банкеръ Daily

Председателят на 47-ото Народно събрание:

Ще върнем доверието в парламентаризма с качествена работа

Новият председател на Народното събрание Никола Минчев от "Продължаваме промяната" смята, че доверието в парламентаризма може да бъде върнато чрез самата работа на народните представители, чрез законодателната дейност, качественото законодателство, ефективния контрол и отчетност. Според Минчев трябва да се види, че народните представители имат своя собствена воля.

Той настоява за по-качествен законодателен процес при организацията на работата на новия парламент, работата на комисиите. По думите му е необходимо и да има диалог в пленарната зала. По темата за зеления сертификат и дали той ще е необходим за влизане в НС, Минчев посочи, че има проект на решение по въпроса и той ще бъде обсъден съвсем скоро.   

Новият парламентарен шеф заяви пред "Дарик радио", че има Минчев каза че има законови възможности и чрез обикновено мнозинство, с промени на част от законите, да се подобри цялостната обстановка в прокуратурата.

Говорейки за КПКОНПИ той напомни, че чрез законодателни промени ще се придвижат темите залегнали в коалиционното споразумение. Кандидат-премиерът Кирил Петков днес даде заявка за смяна Сотир Цацаров и реформа на антикорупционната комисия като водещ приоритет, тъй като за тях не е необходимо конституционно мнозинство. 

Що се отнася до специализирания съд, новият председател посочи, че ще се работи за закриването на този орган, както е по коалиционното споразумение. Електронното правосъдие осигурява бърз достъп до правосъдие, посочи още Никола Минчев и изрази надежда до година и половина, да има резултати и в тази посока. Председателят на НС изрази надежда, че между коалиционните партньори няма да възникнат противоречия по отношение на законодателната програма на НС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във