Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще удължат извънредната епидемична обстановка до края на май

"България излиза и от третата вълна на коронавируса. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел. Няма нито една червена зона в страната." Това заяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на COVID-19 у нас.

"Постигнахме го благодарение на това, че през цялото време ни водеше разумът, интелектът на експертите и дисциплината. Убеден съм, че с това поведение България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия", добави Ангелов, който благодари на българите, повярвали в мерките.

"Постигнахме много с изключително целенасочена политика. За да задържим постигнатото - има две задължителни условия, които трябва да спазваме. Първо - трябва да продължим и да запазим темпа на ваксинация, който през май може да достигне 50 000 на ден. В 12 часа ще направим ваксинационен щаб, на който ще вземем две решения – за ваксината на „Янсен” и можем ли да си позволим отварянето на „зелени коридори” и пета фаза. Второто задължително условие е спазването на противоепидемичните мерки”, обясни министърът в оставка.

По думите му мерките трябва да се спазват още месец – два, докато не се постигне колективен имунитет от поне 60% ваксинирани" "Това може да стане най-рано в края на юни, реалистично - в края на юли и в най-лошия вариант - в края на август. Всичко зависи от темпа на ваксинация."

Главният държавен здравен инспектор проф. Ангел Кунчев съобщи, че 14-дневната заболеваемост за страната е 460 на 100 000 души. Това ни отрежда 14-ото място в Европейския съюз и на 5-о на Балканите. Смъртността на двуседмична база е 23 на 100 000. По този показател сме на второ място в ЕС след Унгария и на трето на Балканите.

В страната продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта, като Разград и Видин са с под 300 на 100 000 души. С най-висока са Варна, Русе, София, Перник, Добрич и Софийска област. "Най-радостно за мен е, че кривата на заразяване стръмно спада и вървим към подобряване. Сега я последва и кривата на смъртността и тази на хоспитализираните”, добави проф. Кунчев.

Проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че бдителността не трябва да бъде намалена, въпреки положителните тенденции. Намалението на заразените на двуседмична база е около 40%, а на едноседмична - 25%. "Има стръмно спадане, но то няма да е до безкрайност, а до другата седмица. При починалите на 100 000 се пречупи пикът и в момента смъртността е 22.6 на 100 000. Намалението на едноседмична база е с три процента, а на двуседмична - с пет. Задържането в интензивните клиники е особено тревожно", допълни той.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обясни, че европейският лекарствен регулатор продължава да извършва анализ и оценка на наличните данни за всички разрешени за употреба ваксини.

"В началото на седмицата се потвърди положителното съотношение полза-риск на ваксината на "Янсен" след предоставените данни за приложението ѝ в САЩ. Това позволява на държавите от Евросъюза да продължат ваксинационните си кампании и с този препарат. Миналата седмица пристигна и първата доставка в България от 14 400 дози. Днес очакваме информация за следващата доставка, която ще е на 26 април с 24 000 дози", уточни Кирилов.

Той съобщи, че продължава оценката и на ваксината на "АстраЗенека" Към края на деня се очаква да приключи заседанието на Комитета за лекарствени продукти за хуманна употреба и през утрешния ден ЕМА да го оповести.

По повод мерките извънредната епидемична обстановка здравният министър в оставка смята, че те трябва да продължат. Вчера главният държавен здравен инспектор е входирал доклад, с който се предлага удължаване с един месец на извънредната епидемична обстановка. "Ще обсъдим мерките още веднъж с доц. Кунчев и щаба и ще вземем решение кое трябва да остане и кое да бъде разхлабено", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във