Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще удължат извънредната епидемична обстановка до края на юни

Доц. Ангел Кунчев

Планира се с още месец да бъде удължена извънредната епидемична обстановка у нас и тя да бъде в сила до края на юни. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  "С обявяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат. Вероятно ще е необходимо поне с 1 месец тя да се удължи", обясни доц. Кунчев пред bTV.

"Зелените коридори" за имунизация срещу коронаворуса няма да се закриват, облекчава се раздаването на ваксини за личните лекари – те ще ги получават от РЗИ-тата и от ДКЦ-тата, които ще бъдат определени в заповед. Целта е да се избегнат струпвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна инспекция. 

"Да засили ролята на общопрактикуващите лекари – те да получават ваксини толкова, колкото заявят. От края на май доставките на „Пфайзер се увеличават двойно, което ще даде възможност да удовлетворим почти на 100% техните заявки, и да останат количества за електронната система и „зелените коридори“, каза главният здравен инспектор.

Обмислят се промени в правилата за влизане в България - децата до определена възраст да не се тестват. Обсъждат се два вариант за такава възрастовата граница - до 2-годишна възраст или до 5-6 годишна, като най-вероятно ще се приеме второто предложение.

 "Според мен е по-удачно да е 5-6 години. Вземането на проба от по-малките деца е по-неприятно, по-трудно, особено в условия на граница или някъде другаде. Има минимален риск, но е приемлив, не е толкова голям процентът на децата под 5 г., които пътуват, влизат в България, така че може да определим възраст такава, която да улеснява пътуванията на хората", посочи Кунчев.

Планира се и разширяване на списъка с производители на бързи тестове, които да се признават, за да се премахне карантина при влизане у нас. Ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им.

Промените се очаква да бъдат отразени в заповед през новата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във