Банкеръ Daily

Проф. Венцислав Мутафчийски:

Ще тестват 1000 полицаи за Covid-19, данните ще се ползват за статистически модел за разпространението на болестта

Вече e организирано тестването на 1000 души, които ще бъдат изследвани за коронавирус и върху чиито резултати ще се гради статистически модел за разпространението на Covid-19 у нас. "Предстои може би от понеделник да стартира". Това обясни в интервю за БТВ ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Изследването ще се проведе в МВР болница и е организирано от вътрешният министър, защото те са полицаи - на КПП-тата, "Гранична полиция", от летищата, посочи Мутафчийски. Той уточни, че това е изследване на извадка, което е различно от търсенето на новозаболели и данни ще се използват за статистически модели.

"Там се търси, ако някой го е изкарал заболяването и не знае за това, а не търсим новозаболял. Тези тестове нямат това свойство - да търсят новозаболял", обясни той. По данни на епидемиолозите у нас е отминала вълната на грип тип Б, но се задава вълната на коронавируса, уточни ръководителят на Щаба за Covid-19.

Средният период, за който организмът се изчиства от новия коронавирус, е 28 дни, затова е и удължен периодът на карантината, но има и случаи, отбелязани в медицинската литература, за 37 дни, през които заразата е активна, обясни още проф. Мутафчийски. 122-ма са хоспитализираните у нас с коронавирусна инфекция, допълни ръководителят на Щаба.

Според проф.  Тодор Кантарджиев, който също е част от Националния щаб за борба с Covid-19, според данните към момента пикът на болестта може да се очаква около Великденските празници.

„Оперативният щаб имаме едно мнение, че третата третина на април ще бъде пикът – около и след Великден. Зависи от мерките и това как народът ги спазва“, коментира пред Нова телевизия експертът. По думите му в момента хората трябва да излизат само за храна и лекарства. Проф. Кантарджиев също категорично подчерта колко важно е изискването диагностицираните с коронавирус да останат четири седмици вкъщи.

„Три са основните неща, които трябва да направим относно диагностиката. Първото е да не допуснем болен лекар да заразява пациентите. Медицинските кадри трябва да са здрави. Трябва да се ползват маските и облеклата. Всеки пациент, влизайки в приемното или спешното отделение, както и в линейката, трябва да си мисли, че потенциално е заразен с коронавирус“, каза Кантарджиев. Той отново подчерта, че всички хора с тежки бронхопневмонии трябва да бъдат изследвани за коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във