Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ще съумее ли Нинова от опозиционен лидер да стане държавник?

Без екип и програма социалистите не стоят като алтернатива на ГЕРБ

Победата на Корнелия Нинова на първия пряк избор на председател в историята на почти 130-годишната Българска социалистическа партия не беше изненада. На практика състезанието беше с един кон. Вътрешнопартийните й опоненти не можаха да извадят срещу нея достатъчно силна личност. Дори Кирил Добрев, който през последните 4 години отговаряше за структурите на формацията, което всъщност е една много силна позиция, не успя да събере подобаващ резултат.

Всъщност най-голямата изненада бе избирателната активност на социалистите. Членовете на БСП недвусмислено показаха, че искат те да избират и нещата да зависят от тях, което е един доста силен шамар за апаратчиците, настояващи всичко да се решава на конгреса. Показаха също, че одобряват антиколаборационистката политика, която води Нинова спрямо ГЕРБ и управляващите. Влияние за този резултат оказа и общата обстановка в страната. "Протестите създадоха атмосфера на непримиримост с властта, а това е хранителната среда за Корнелия Нинова, тя изповядва такива политики. Това ѝ донесе етапната победа", коментира политологът Първан Симеонов.

Разбира се, най-важното сега е какво следва оттук нататък? Голямата надежда беше, че прекият избор на лидер ще донесе спокойствие в партията и

вътрешните битки ще затихнат.

Това обаче май няма да се случи. Кирил Добрев поздрави Нинова за постигнатия резултат и й пожела успех, само че даде и знак, че няма да се примири с поражението. “Но битката предстои и мобилизацията е важна. Тепърва трябва да преминем през много препятствия и се надявам да го направим заедно”, написа той във Фейсбук след приключването на изборния ден.

Първият сблъсък ще е на пленума в събота (19 септември), който трябва да приеме документите за 50-ия юбилеен конгрес на партията на 26 септември. На него ще се избира и нов Национален съвет, от който Нинова да си подбере Изпълнително бюро. Така че ролята на конгреса ще е много важна. Затова и усилията на опонентите й вече са насочени натам - борбата ще е

кой да влезе в Националния съвет.

Още повече, че делегатите вече са определени, преди изборите за председател. Естествено, Корнелия Нинова желае такъв Национален съвет, който да не й създава проблеми и да не я бламира. Другият вариант е вътрешнопартийните боричкания и подлагания на крак да продължат, което ще попречи на партията да се мобилизира и подготви за предстоящите парламентарни избори.

"Столетницата има късмет, че изборът е категоричен. Ако процентът на гласувалите за нея (Корнелия Нинова – бел. ред.) бе по-малък, щеше да има дълга и гадна разправия. Нинова получава много власт. Тя ще смени поколението. Една голяма група хора, които са на моя възраст, ще си отидат“, смята социологът Андрей Райчев.

Веднага след победата си Нинова каза, че ще продължи да провежда същата политика, защото очевидно тя се одобрява от членовете на БСП. "Партията доказа, че е в удивителна кондиция. Но това не е просто кондиция за един човек и единение зад един човек. Това е одобрение на курса, който БСП провежда в политиката през последните четири години и е желание той да продължи по същия начин. Само да припомня какъв е той - чисти идеи, категоричност и последователност в отстояването им, отказ от задкулисни договорки, борба с мафията, грижа за хората и промяна на модела на управление. Вотът вчера беше "за" това. И моят ангажимент към хората, които ме подкрепиха, е да продължа този курс на партията", обяви тя.

Кой каквото ще да говори, но истината е, че Нинова трябва да преосмисли своята политика из основи. И не толкова по отношение на ГЕРБ, а на останалите политически сили и на гражданското общество. По думите на Андрей Райчев тя е "обвиняващ човек и резултатът е, че няма съюзници". Ако това не се промени, БСП ще е най-шумната опозиция в Европа и вероятно най-безрезултатната и неефективната.

От същото се опасява и бившият й председател Михаил Миков. Според него личният стил на Корнелия Нинова, изразяващ се във висок тон, е спечелил, но не дава алтернатива, каквато е необходима на обществото. Миков коментира, че сега е много важно

каква политика за България ще предложи БСП,

която да е различна от дясната политика и доколко ще успее да намери политически партньори, които да я прокарват. "За властта могат да се намерят партньори, защото такива безпринципни коалиции не са изключение в най-новата ни история и ние сме участвали в такива. Съвсем друго е да получиш доверие за политика и достатъчно мнозинство, за да я прокарваш. От времето на Жан Виденов такава ситуация трудно се е очертавала пред БСП", отбеляза той.

Миков изказа и опасение, че на държавата не й е необходима замяна на едно дясно управление - каквото е на ГЕРБ, с друго дясно – нещо, в което вътрешната опозиция обвинява Нинова. "Това е бил големият спор в БСП, който предизборно беше вкарван е простото противоречие: "За партията ли си, или искаш тя да бъде превзета от ГЕРБ?", поясни бившият лидер на левицата. Неговото мнение е, че има риск от преминаването на БСП в лидерска партия от типа на ГЕРБ.

Следващата голяма въпросителна

е дали Нинова, бетонирана на председателския пост с гласовете на по-голямата част от членската маса на БСП, ще се втурне да разчиства сметки и да отстранява или изключва противниците си, или по някакъв по-деликатен начин ще изпрати в пенсия по-старите кадри, отваряйки път на младите поколения? Някои от опонентите й не крият, че очакват да има "нощ на дългите ножове".

Ако през първия си мандат, Корнелия Нинова се бореше да очертае опозиционния облик на БСП и да я наложи като алтернатива на ГЕРБ, то сега, особено като се има предвид срива на ГЕРБ, тя трябва да покаже, че освен съюзници има и екип и програма, за да управлява. Досега не е показала такива. И Бойко Борисов е прав като пита кой ще й бъде финансовия министър, кой социалния, кой вътрешния и т. н. А и не само Борисов пита. Защото какво се вижда сега? – стари муцуни и неподготвени младоци. Именно липсата на екип е една от причините българските граждани да не припознават в БСП алтернатива и да я търсят другаде.

Какво стана с така

широко рекламираната "Визия за България"?

Тя просто потъна някъде. А нали тъкмо въз основа на нея трябваше да се разработят конкретни политики в различните сектори, които да бъдат алтернативни на провежданите от правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти"? Нищо такова не сме чули и видели. С други думи – въпросът е ще съумее ли Корнелия Нинова от опозиционен лидер да се превърне в  държавник?

По думите на политолога Страхил Делийски, ако публиката получи "повече от Нинова, каквато я познаваме", ГЕРБ не могат да се притесняват от нея и формацията й. Той смята, че "единственият шанс за социалистите е след избора на Корнелия Нинова да се успокоят и да преосмислят какво е БСП в рамките на цялото политическо общество".

Facebook logo
Бъдете с нас и във