Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЩЕ СТИГНА ДО БАЛОТАЖ

Милен Велчев, кандидат за кмет на София, пред в. БАНКЕРЪ:

Г-н Велчев, на старта на предизборната кампания се обявихте за по-ниски данъци, ефективна администрация, силни органи на реда и свободна конкуренция. В същото време заявихте, че принципът на желязната ръка няма място в политиката. Какви при това положение са най-правилните управленски методи в общината?
- Да, това, което казах, беше, че ръката в политиката е символ на разбирателството, а не на инструмент, с който се удря по масата. По този начин управлявах Министерството на финансите четири години и това даде резултат. Дясната политика не означава силна ръка, а здрав разум и силна воля.
Кои са реално постижимите цели в рамките на частичния мандат, който ще има следващият кмет на София?
- Решим е проблемът с бездомните кучета. Между другото той е решим и към този момент, но очевидно служителите, занимаващи се с това, недотам добре си вършат работата. Защото как е възможно да уловиш кучетата, да ги кастрираш, да ги пуснеш отново и те след пет месеца да са двойно повече. Значи вероятно някой е взел пари за кастрацията и не я е извършил.
Същият е и проблемът с паркирането. В София няма построени паркинги, защото липсата на паркинги е бизнес за някои кръгове.
Когото плащаш на общината 3000 лв. за наем на паркинг, а таксата ти за един час е два или три лева, ти избиваш тази сума за един ден и останалите 29 дни от месеца само печелиш. Същото важи за много общински обекти, дадени под наем. Решим е и проблемът с дупките, ала не като се решава на парче, а като се подмени цялата настилка. Но забележете, че и кучетата, и паркингите са обществени проблеми, натрупани заради частни интереси. Не можеш да печелиш на гърба на обществото и да очакваш то да те харесва. Не е необходимо да ходиш чак до Мюнхен, за да разбереш това.
Смятате ли, че кандидатът на БСП Татяна Дончева има предимство пред вас с оглед на факта, че е излъчена от политическата сила, която спечели най-много от гласовете на избирателите на парламентарните избори тази години?
- Татяна Дончева е основният ми опонент. Тя дори ми импонира с темперамента си и ми харесва като политик. Има само един проблем - сбъркала е партията си. Но извън шегата, политическата сила на Дончева е по-скоро неин проблем, отколкото предимство, защото софиянци едва ли ще дадат на БСП още една властова позиция.
Ще успеете ли да пречупите мита, че София е синя?
- И в Пловдив имаше такъв мит. Като водач на листа на НДСВ печеля два поредни парламентарни избора под тепетата. И, впрочем, не твърдя по този повод, че Пловдив е жълт. Пловдив, както и София не са сини, а демократични градове.
Мажоритарен или партиен е вотът за столицата?
- Смесен е, разбира се, като преимущество има мажоритарният елемент.
Но нито един кандидат не може да каже, че е независим, защото в миналото си е бил обвързан с една или друга партия. Впрочем кандидатите, които най-много говорят за своята независимост, са най-зависими.
Достатъчно силна подкрепа ли ви оказва НДСВ в надпреварата за най-големия град на България?
- Чувствам се в напълно комфортна обстановка, създадена от всичките ми колеги. Искам да използвам случая и да им благодаря.
Прогнозите на социолозите сочат балотаж Борисов-Дончева. Как се отнасяте към подобна перспектива?
- Последните социологически проучвания сочат падане на рейтинга на Борисов и съкращаване на разликата между мен и Дончева. Вярвам, че ще стигна до балотажа, а на него позициите ми ще са много по-силни от който и да е мой конкурент.
Кои са реалните проекти, с чието изпълнение първо ще се заемете, в случай че бъдете избран за кмет?
- Ще стартирам три вида проекти. Първо - краткосрочни, които могат да се решат за две години. Това са бездомните кучета, смяна на настилките на основните улици, спиране на източването на бюджета на общината, отмяна на концесиите за боклука и водата, ако това не е свързано с големи загуби за общината, публично оповестяване на кого общината е продала собствеността си и др. Второ - средносрочни, на които ще се даде началото до края на този мандат. Това са стартиране на строежа на паркинги и на проект за завод за преработка на отпадъците, приемане на закон за София. И дългосрочни проекти, които ще се инициират сега, а ще се изпълнят през следващите мандати, например включването и реализирането на проекти за София, финансирани от ЕС.
Смятате ли да правите сериозни промени в системата на управление, взимане на решения (най-вече по отношение на проектите, свързани с вътрешно и външно финансиране) в общината?
- Вече заявих, че радикалното решаване на финансовите проблеми на столицата е приемането на закон за София. Що се отнася до системата на управление, максимално широкото въвеждане на информационни технологии и електронни услуги ще намали човешкия фактор при изпълняването на процедури, осигуряващи услуги на гражданите. Това е свързано и с ограничаването на корупцията - намалява се зависимостта на бизнеса и гражданите от интересите на чиновниците, и засилване на личната мотивация на работещите в общинската администрация.
Като финансист имате ли приблизителна представа колко са и къде са ресурсите, потънали в предишното управление на града?
- Много от имотите на София са продадени или заменени при икономически неизгодни условия за жителите на столицата. Друг пример - концесиите за водата и за събирането на боклука струват скъпо на софиянци, а твърде малко улесняват ежедневието им. Не на последно място общинските фирми се източват в частна полза, без да оправдават предназначението си.
Обявихте се за представител на новата генерация управленци. Това означава ли, че ще проявите толерантност към циганите, бездомните, кучетата и т.н?
- Диалогът и толерантността са в основата на либерализма, а аз смятам себе си за десен либерал. Но в същото време смятам, че модерният начин за помощ е да посочиш на нуждаещия се онази институция, която отговаря за подобен вид нужди. При встъпването си в длъжност Тони Блеър каза, че се гордее, защото никога през живота си не е давал пари на просяк. Съгласен съм с него.
Никой не е виновен за това, че е беден, но е виновен, ако не иска да се възползва от възможностите, които му се предоставят, за да се измъкне от бедността.
Какви са впечатленията ви от хода на предизборната кампания на местните избори за София?
- Винаги съм казвал, че по време на кампания се правят много полезни неща и се казват много истини. Смятам тази предизборна кампания за полезна, защото на всички софиянци стана ясно, че популистките лозунги са неуместни. София иска сериозна работа, а не драматургични постановки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във