Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще спасяват болниците чрез създаване на фонд или целева субсидия

 Министерството на здравеопазването, заедно с финансовия министър, обсъждаме възможност за създаване на фонд или целева субсидия за подпомагане на лечебните заведения, които имат финансови затруднения. Това каза в Пловдив министърът на здравеопазването Николай Петров.

"Това може да стане чрез осигуряване на кредити срещу малка лихва или без лихва, с които средства болниците да могат да предоговорят някои от задълженията си. Това трябва да стане законово и без да създава предпоставки за дискриминация на едни здравни заведения спрямо други. Заплатите в лечебните заведения и дълговете са си проблем на самото търговско дружество и здравното министерство няма законово право да отдели ресурс за която и да е болница. Към момента общо дълговете на болниците /държавни и общински/ в страната е малко над половин милиард лева, обясни Николай Петров, цитиран от БТА. 

Като най-затруднени той посочи болниците в Ловеч, където по думите му продължава спасителната акция, Враца, Видин, много зле според него е Университетската болница в Стара Загора, в Бургас също изпитвали затруднения.

По отношение на неосигурените граждани добави, че освен спешната и болничната помощ остава непокрита финансово доболничаната помощ, за което със социалния министър имат идея да се осигури ресурс чрез специален фонд. Движим се за средства в рамките на 2-3 милиона годишно, което е на база на разчетите за преминали такива пациенти, обясни той като добави, че става въпрос за неосигурени, но доказано бедни пациенти. 
  

Facebook logo
Бъдете с нас и във