Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ще спаси ли Пападимос Гърция?

Легендата гласи, че след края на битката при Маратонпрез 490 г. пр.Хр., в която елините разгромили армията на персийския цар Дарий I,към Атина се отправил вестоносец, който пробягал 42 километра, за да донесе добрата новина на гражданите на гръцкия полис. При пристигането си останалият без дъх войник възкликнал: Празнувайте, гърци, ние сме победителите!, след което паднал мъртъв на земята.


Както е известно, в митовете се крие дълбоко закодирана символика. Сагата по съставянето на новото гръцко правителство само потвърди този факт и в момента мнозина в сянката на Акропола горещо се молят, след епичните преговори между ПАСОК и Нова демокрация, новият премиер Лукас Пападимос да не сподели съдбата на първия маратонец.


Напрегнатият преговорен маратон между социалистите от управляващата партия ПАСОК и консерваторите от Нова демокрация започна под егидата на президента Каролос Папуляс на 6 ноември и до вземането на крайното решение се проведоха три официални срещи и множество други неофициални дискусии в рамките на четири дни. Накрая, дори свикналите с дългите пазарлъци гръцки политици, бяха започнали да се изтощават. Това е вече третият път, в който идвам тук по една и съща работа. Надявам се този път да е за последно, оплака се лидерът на Нова демокрация Антонис Самарас на 10 ноември, по време поредното си посещение в президентския дворец.


Предишния ден той и подалият оставка министър-председател Георгиос Папандреу отново не успяха да се договорят за условията за съставяне на преходното правителство, както и за това кой ще бъде следващият премиер на страната. В крайна сметка соченият за фаворит бивш вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос беше предпочетен и изглежда оттук-нататък 10 ноември ще бъде историческа дата и за нашите южни съседи.


Всъщност финансистът Пападимос беше сочен за кандидата с най-големи шансове още в началото на преговорите, но това беше преди да обясни при какви условия желае да поеме управлението на страната в свои ръце. Според информациите, които се появиха в местната преса, той е настоявал да има пълен контрол над оглавяваното от него правителство и да не е марионетка в ръцете нито на социалистите, нито на десницата. Запознатите с гръцките политически реалности знаят колко трудноизпълнимо е едно подобно желание.


В допълнение Пападимос поиска двете основни политически партии безусловно да подкрепят европейския спасителен план и по-дългия период начело на правителството, за да може да го реализира. Накратко казано, той пожела да остане в премиерското кресло и след 19 февруари 2012 г., за когато са насрочени предсрочните парламентарни избори в страната.


Това обяснява и факта защо неговото име през тази съдбовна за Гърция седмица перманентно беше измествано от други. Последно в сряда вечерта се появиха информации, че най-вероятно за премиер ще бъде предпочетен председателят на парламента Филипос Пецалникос. Именно затова изборът на Пападимос е не само негова лична победа, но и победа за всички гърци, които желаят страната им да се ръководи от експертно правителство встрани от всякаква политическа партизанщина.


Отсега може да се предвиди, че това развитие ще окаже положително въздействие върху пазарите, ще успокои малко страстите, заливащи страната, и ще повиши за известно време котировките на фондовата борса в Атина. Може да се каже, че това беше краят на политическата криза. Сега Гърция трябва да се справи само с пълния си икономически и финансов крах.


Проблемът е, че търпимостта на гръцкото общество е буквално на път да се изпари. Политическите интриги и непрестанните задкулисни игри подлудиха дори експертите, които наблюдаваха отстрани случващото се в страната. Почти не е възможно да си представим на какво са били подложени гражданите. Ясно е само, че голяма част от тях не искат да видят начело на управлението нито ПАСОК, нито Нова демокрация, поради това на изборите през февруари 2012 г. могат да се очакват изненади.


Що се отнася до Лукас Пападимос, за него всичко трудно тепърва предстои. Ако използваме отново аналогията с маратонската битка, мнозина очакват от новия премиер да се превърне едва ли не в новия Милтиад Младши (военачалникът, разбил персите) и буквално да спаси страната от разрухата. Като бивш вицепрезидент на Европейската централна банка от 2002 до 2010 г. той разполага с отлични контакти в европейските финансови и политически среди. С една дума: Пападимос разполага с необходимите за неговия пост познания и познанства, аргументират всички онези, които желаеха той да застане начело на държавата.


Проблемът е, че значително по-голям е броят на онези граждани, които не си спомнят за него с добро. Като бивш президент на Гръцката национална банка от 1994 до 2002 г. Пападимос постави основите и в значителна степен е отговорен за въвеждането на еврото в страната. След приемането на общата валута цените на някои основни продукти скочиха двойно и тройно - факт, който никак не допринася за неговата популярност.


Още миналата седмица, когато се появиха първите съобщения за това, че Пападимос е един от основните кандидати за премиерския пост, реакциите на гърците не бяха еднозначни. Противниците на политическия курс за налагане на строги икономии и увеличаване на данъците, който провеждаше правителството на Папандреу - тоест по-голямата част от населението - едва ли ще заобичат новоизбрания министър-председател. Техните очаквания са той стриктно да изпълнява предписанията на Европейския съюз и Международния валутен фонд.


Ако подобни предвиждания се сбъднат, което е неизбежно, съществува голяма вероятност протестите в големите гръцки градове, които и досега не бяха особено мирни, да се ожесточат допълнително. Да видим тогава дали Пападимос ще иска да запази поста си и след 19 февруари.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във