Банкеръ Daily

Румен Радев:

Ще се засилва натискът във връзка с евроинтеграцията на Скопие

Натискът върху България във връзка с евроинтеграцията на Република Северна Македония ще се засилва, предупреди президентът Румен Радев след срещи с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей на стратегическия форум в Блед.

По думите на президента, резолюцията на македонския парламент от юли "циментира" неизпълнението на договореностите между Скопие и София за приятелство и добросъседство, а София е изпаднала в изолация пред европейските си партньори.

„Тук искам да призова всички партии в България, от които зависи съставянето на редовно правителство, да си дават много ясна сметка, че натискът върху България ще се засилва и ние имаме нужда възможно по-скоро от редовно правителство и работещ парламент, които ясно да отстояват българската национална позиция пред нашите европейски партньори. Ние се нуждаем от такава политика, която да помогне максимално нашите приятели от Република Северна Македония, така че заедно да намерим тези устойчиви и необратими решения в името на нашето общо европейско бъдеще“, каза президентът.

По-рано днес Радев разговаря на „четири очи“ с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в рамките на Бледския стратегически форум. Срещата в Словения е посветена на разширяването на Европейския съюз към Западните Балкани. Липсата на редовен кабинет у нас обаче оставя на заден план отношенията със Скопие.

Преди форума премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев каза, че за Скопие е изключително важно у нас да се състави редовен кабинет. 

"Първо, е много важно България да успешно да формира правителство. Много бих искал още утре да решение, защото имаме много да работим. След това следват 6 до 9 месеца скрининг", заяви той. 

Оперативен план за действие при засилване на мигрантския натиск по сухопътните граници на Евросъюза и финансова подкрепа за страната ни е поискал президентът Румен Радев от Шарл Мишел и Оливер Вархей.

Държавният глава се срещна с председателя на Европейския съвет и еврокомисаря по разширяването по време на международния форум в Блед, Словения.

"В момента България със своя бюджет дава допълнителни разходи така, че да охранява надеждно външната граница на Европейския съюз", заяви Радев.

Според министъра на отбраната Георги Панайотов разполагането на 600 войници и техника по границите с Турция и Гърция би струвало на страната ни близо 10 милиона лева, но министерството няма тези средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във