Банкеръ Daily

Кирил Петков:

Ще се радвам България да е част от реконструкцията на Украйна

Украйна ще спечели тази война! Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата му с Володимир Зеленски.

"Всички демократични държави стоят зад вас. Няма никакво съмнение в моя ум за друг изход на войната", подчерта той.

"Имаме толкова общи области за подкрепа – България и балканските държави да купуват украински ток, което ще помогне много на икономиката ви. Ще се радваме Варна да се превърне в логистичен хъб за вашата пшеница и слънчоглед. Когато говорихме за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент за енергийната сигурност на Украйна и може да доставя газ от терминалите за втечнен газ от Гърция и Турция и ще даде на двете държави допълнителен приток на гориво", посочи Петков.

Той заяви, че ще се радва България да е част от реконструкцията на Украйна. "Вашето искане за военнотехническа помощ по отношение на реконструкцията и ремонта на машини в български фабрики ще е добра възможност за Украйна и България да направи този ремонт. Много е важно за България Украйна да вижда ясен път към ЕС, време е за нас да кажем: "Това е мястото, към което Украйна принадлежи", коментира още премиерът.

"Радостен съм да ви приветствам в Киев – българската делегация начело с премиера Кирил Петков" Володимир Зеленски след срещата.

"Вече 64 ден виждаме колко струват заявленията на руските управници – 64 ден поред Русия атакува нашите цивилни, военни, разрушава всичко, убива всички, унищожава сгради, инфраструктура. Ние устояваме 64 ден подред, а Русия нищо не успя да постигне и съм сигурен, че нищо няма да успее да постигне. Целият свят е солидарен с Украйна, включително и България, много съм благодарен на теб и твоята държава. Обсъдихме всички ключови въпроси днес. Украйна има нужда от подкрепата на надеждните си приятели", добави Зеленски.

"Днес говорехме за установяване на взаимодействие за ремонт на украинска техника в завод за български мощности. За нас са важни качеството и сроковете. Също взаимодействие в енергетичната сфера. Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа. Договорихме се за транспортиране на селскостопанска продукция през пристанище Варна. Украйна ще предостави сътрудничество на българските плавателни съдове, които са блокирани в черноморските пристанища", добави Зеленски.

"Санкциите са необходими само заради това Русия да бъде принудена да търси мир. За членството на Украйна в ЕС благодаря на Петков за твърдата подкрепа. Благодаря за личната инициатива на Петков за събирането на средства в България за Украйна", каза още Зеленски.

От своя страна премиерът Кирил Петков благодари на Зеленски за лидерството, което е показал. Всички демократични държави стоят зад вас, няма никакво съмнение, че това е единственият изход, който ще се случи, коментира премиерът Кирил Петков.

"Ние ще улесним износа на украинска електроенергия. Това ще ни даде добра възможност за допълнителна електроенергия. България ще е повече от щастлива да има Варна като логистична база и да дистрибутира зърното, което не можете да изнесете през вашите пристанища. България може да е инструмент в подкрепа на Украйна в енергийната сигурност като използва Трансбалканския газопровод и може да предоставя газ през терминалите от Гърция и Турция и това ще даде и за двете държави по- ниски разходи. Вашата покана България да участва в реконструкцията на Украйна ние ще сме повече от щастливи да го направим. Благодаря за вашето предложение да помогнете на нашия кораб да се прибере. Разбирам, че имате организиран план нашите моряци да се върнат вкъщи", добави Петков.

"Вашето искане за военно-техническа помощ по отношение на реконструкцията и ремонта на тежки машини в български фабрики ще бъде добра възможност за Украйна и добра възможност за България да направи този ремонт за Украйна. Много е важно за България, Украйна да вижда ясен път към ЕС, време е за нас да кажем това е мястото, към което Украйна принадлежи – европейското семейство", каза българският министър-председател.

Заводите "Терем" и "Авионамс" са посочени като възможни бази за ремонт на военна техника на Украйна, обяви пред български медии в Киев премиерът Кирил Петков.

Той не уточни дали при гласуването в парламента ще бъде предложен само ремонт на бойна техника или ще се гласува и предоставяне на въоръжение. Идната седмица украински експерти ще дойдат в България, за да се подготви износът на ток за страната ни

"За българския кораб - сега започва нелесна операция, има мини и други проблеми, но техният министър на инфраструктурата се зае лично да помогне на нашия кораб да се върне у нас", коментира Петков. Той добави, че са обсъдили още, че България подкрепя пътя на Украйна за членство в ЕС.

„Парламентът трябва да подкрепи даване на военно-техническа помощ и след това решение аз ще дам задача на военния министър да организира цялата логистична помощ. Защото възстановявайки тяхната военна техника, за тях е много по-важно, отколкото помощ, която други страни в момента могат да предоставят“, добави още българският премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във