Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще се опита ли ГЕРБ да отложи парламентарните избори?

Подобна авантюра ще е катастрофална за управляващите

Мая Манолова
S 250 40ce4e89 5460 48f8 9230 9556fcb906b4
S 250 e8de3575 79c6 4091 987a 8dacd4898b50
S 250 7b89dd99 5dd9 455b b2b7 772c36a567bd

Напоследък в публичното пространство все по-често започват да се появяват мнения, че управляващите се канят да отложат редовните парламентарни избори поне с два месеца – до май.  За целта ще се използва напрегнатата ситуация около пандемията от Ковид-19 и удължаване на извънредната епидемиологична обстановка.

 

Както знаем, в такива случаи обикновено се затягат ограничителните мерки. Освен че се затварят молове, училища, културни институции, но се забраняват и масовите прояви, събиранията на повече от 10-15 души на едно място, концертите ... Така провеждането на предизборна кампания става невъзможно,

само он лайн агитацията не е достатъчна.

И ето ти причина да се поотложат изборите.

Когато половин час след клетвите на премиера, че държавата няма да се затваря, здравният министър Костадин Ангелов обяви новите мерки, които ще бъдат взети, той директно предложи извънредната обстановка да се удължи до края на март. Е, властта не посмя. Засега тя е удължена с един месец. Но няма никаква пречка всеки месец да я удължават с по още един и така до март.

Цяло лято слушахме уверения и вопли как без сегашното правителство и този парламент ни чака апокалипсис през зимата и че ако не са те да ни спасяват от коронавируса (освен от комунизма), ще измрем. Но след като протестиращите не се хванаха на тези приказки, Борисов ги преметна с номера с новата конституция и избори за Велико народно събрание. И двете „идеи” бяха приключени в спешен порядък миналата седмица, тъй като повече не му бяха нужни – изпълниха ролята си да му спечелят още 3-4 месеца на власт.  Какво пречи сега да изпързаля избирателите с коронакризата? Вярно, че в края на годината пристигат първите ваксини, но за човек с толкова развинтено въображение като нашия премиер, както видяхме от последното му интервю за авторитетно немско издание, едва ли ще е проблем да измисли някаква причина. Без значение колко е реалистична.

Първа за

опасността от отлагане на редовния парламентарен вот

алармира лидерката на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова. „Призовавам президента Радев да насрочи дата на парламентарните избори, за да се прекратят опитите на Борисов и ГЕРБ да останат още един ден, един месец и едно извънредно положение на власт - обяви тя. -  Борисов прави опити да отложи изборите, а правителствените клакьори вече го прокламират публично за края на май 2021 година. Всички тези опити на Борисов да използва здравната криза, за да реши партийно- политическата си криза, трябва да бъдат пресечни".

Подобни опасения изказа и бившият кмет на Благоевград от БСП и вицепремиер в правителството "Сакскобургготски" Костадин Паскалев. Според него се създава хаос, за да няма избори в края на март и властта да се задържи още три месеца. Той разкритикува предприеманите икономическите и социални мерки, определяйки ги като пиарски. По думите му те нямат нищо общо с подкрепа за бизнеса, а в основата на всичко е оставането на власт. Паскалев посочи, че

нито здравето, нито икономиката са били запазени.

Бойко Борисов   ще направи всичко възможно изборите да са юни, смята социалистът.

По темата се включи и говорителката на ЦИК Таня Цанева. Логично е парламентарните избори да се проведат в края на март 2021 г., заяви тя, като обясни, че е възможно отлагането им до два месеца, но това зависи от президента и неговия указ. Цанева подчерта също така, че датата на вота може да бъде променена единствено от Народното събрание и направи уговорката, че не е ясно какъв ще е интензитетът на пандемичната обстановка през следващите 4-5 месеца.

За да се появят подобни притеснения в публичното пространство, значи има някакви податки откъм властта. Въпросът е какво би спечелил Бойко Борисов и обкръжението му от отлагане на редовните избори с два-три месеца? Ами, нищо. По-скоро ще загуби. Тази преценка обаче може да я направи човек, който не е скъсал тотално връзката си с реалността и не изпитва страх пред перспективата да не е на власт. Лидерът на ГЕРБ вече пропусна поне два подходящи момента да подаде оставка и да напусне управлението с някакво достойнство. Всеки един ден, прекаран от него в премиерското кресло от началото на протестите насам, му носи негативи. Вече никой не му вярва и не приема сериозно каквото и да каже - социалните мрежи преливат от подигравки.

"Моделът на управление на правителството минава през идеята за оцеляване", твърди политологът Калоян Методиев, който до неотдавна беше началник на кабинета на президента Румен Радев. Според него се търси начин за оцеляване, а не начин за решаване на кризата дългосрочно.

"Отлагането на датата на изборите е

политически авантюризъм и ще има много висока цена.

Управляващите въобще не трябва да помислят за подобен сценарий", предупреди той и напомни, че ваксините срещу коронавируса са "все по-близо". Неговото мнение е, че примката на коронавируса постепенно ще бъде разхлабена в края на тази и в началото на следваща година.

Методиев цитира и изследване на Институт "Рего" (който оглави след напускането на президентската институция), според данните от което има нагласа за повишаване на избирателната активност спрямо предишни избори.

И други наблюдатели на политическите процеси допускат, че идеи за отлагане на парламентарните избори се въртят в главите на някои хора по властовите върхове, но те са много опасни. Освен това тези върхове са много страхливи и едва ли ще посмеят да го направят. Хипотетична възможност съществува, разбира се, никой не знае какво се върти в главата на премиера и кой страх ще надделее. Подобна авантюра обаче ще е катастрофална за Борисов..

Facebook logo
Бъдете с нас и във