Банкеръ Daily

След дълго чакане:

Ще се купуват шест медицински хеликоптера

България ще купи шест медицински хеликоптера и ще изгради площадки за тях при 15 или 20 лечебни заведения, съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Задвижена е цялата процедура, финансирането е осигурено, документацията е подготвена. Ако нещата не се забавят по някакви непредвидени причини, до края на 2024 г. би трябвало да имаме функционираща система за спешна въздушна помощ", заяви той.

По предварителни данни хеликоптерите ще струват около 50-60 млн. лв., а финансирането ще бъде осигурено чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

"Изграждането на площадките не е много скъпо", допълни здравният министър и посочи, че те няма да са върху покривите на лечебните заведения заради конструкциите на сградите.

В момента ние единствени в Европейския съюз не разполагаме с медицински хеликоптер, след като през 2019 г. частната компания "Хели ер" продаде и втората си машина в Грузия. Двете военни машини, с които все още разполага държавата, не са подходящи за извършване на бързи медицински превози и достигане до трудно достъпни места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във