Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ще „счупи” ли Цветанов проклятието на Втория?

За 30 години нито един бивш силен партиен фактор не успя да потопи „кораба-майка”.

В най-новата ни история има доста примери как вторият човек в партийното ръководство тръгва да прави своя партия, с която да продължи политическата си кариера. За изминалите 30 години такива проекти нямаха успех или ако са имали, той е бил кратковременен. Ето защо ще е любопитно да видим дали на парламентарните избори догодина Цветан Цветанов ще успее да „счупи” проклятието на Втория и да създаде партия, равностойна на ГЕРБ.

Малцина вече си спомнят за дългогодишния Втори в ДПС – Касим Дал, един от основателите на ДПС, а след това и негов заместник-председател. Най-верният човек на Ахмед Доган, неговата дясна ръка, който по време на предизборни кампании (и не само) замръкваше по пътищата на страната. Също като Цветанов, той познаваше поименно членовете на партията, беше проводникът на волята на лидера (Шефа, както наричат Доган в ДПС), думата му на две не ставаше, помагаше на местните организации при затруднения, решаваше проблеми. Беше от малкото привилегировани, които влизаха в кабинета на Шефа с предимство.

И изведнъж през 2011- та „откри” агентурното минало на своя лидер Ахмед Доган, с когото дори са лежали заедно в затвора по политически причини преди 1989 година. Беше потресен, възмутен и напусна ръководството на движението, след което бе изключен. После, заедно с една от младите надежди на ДПС        - Корман Исмаилов, създаде

Народна партия „Свобода и достойнство” (НПСД).

Видя се обаче, че тя не успя да откъсне кой знае колко гласове от ДПС. Никой така и не разбра какво стана с големия авторитет на Касим Дал сред партийните структури, къде отидоха тези, които вероятно са му обещавали подкрепа, но формацията на бившия Втори дори не се приближи до прага за влизане в Народното събрание.

Действително четири години по-късно НПСД влезе в парламента, само че в рамките на Реформаторския блок и като неин представител на депутатските банки седна Корман Исмаилов. На него Касим Дал беше преотстъпил лидерството може би в стремежа си да спаси организацията с младо и необременено от миналото лице. След неуспешното коалиране с протурската ДОСТ на Лютви Местан, партията на Касим Дал съвсем изчезна от политическия живот.

Впрочем и Лютви Местан се явяваше реално Втори в ДПС, нищо че на хартия беше начело на движението. Очевидно докато е жив Ахмед Доган, всеки, формално избран председател, ще е в тази позиция. Иначе, след изгонването на Местан от ДПС, той също направи своя партия –

„Демократи за отговорност, солидарност и толерантност“ (ДОСТ).

Учреди я шумно, имаше и як гръб (включително финансов) от Турция. Заедно с тогавашния турски посланик у нас Сюлейман Гьокче раздаваха подаръци на електората. Анализаторите се надпреварваха да пророкуват как ще бъдат откъснати поне половината избиратели на ДПС, как ще се разбият структурите му и как едва ли не ще настъпи неговият край. Получи се обаче ефектът на черешовото топче – слабичко "пук" на парламентарните избори през 2017-та (в коалиция с НПСД, като "Обединение ДОСТ") и незавидните едва 2,86 процента.

Опит за разцепване и обезсилване на ДПС имаше още през 90-те години на миналия век. След като тогавашният заместник-председател и говорител на движението, заместник-председател на парламентарната му група и млада надежда – Гюнер Тахир, беше изхвърлен от редиците, той учреди през 1997-ма Национално движение за права и свободи (НДПС). Новата формация влезе в състава на Обединените демократични сили (ОДС), доминирани от СДС с лидер Иван Костов. Надеждите бяха, че Тахир ще откъсне много гласове от Доган, но нищо такова не се случи. Бившият заместник на Сокола едвам успя да вкара себе си в парламентарната група на СДС в 38-ото Народно събрание.

Безславно заминаха в небитието и партиите на някогашните значими, силни  фактори в СДС Евгений Бакърджиев и Стефан Софиянски – Български демократичен съюз "Радикали" и Съюз на свободните демократи.

Въпросът сега е дали бившият Втори в ГЕРБ Цветан Цветанов ще успее да направи

нещо по-различно от своите предшественици

в политиката? След Бойко Борисов той беше най-силния човек в партията, кадруваше, порицаваше, хвалеше, потушаваше местни пожари, дърпаше конците, създаде безупречна машина за печелене на избори.

"Новата политическа партия, която бих изградил, ще бъде на принципа: Не на лидерството!", каза Цветанов, който вече официално обяви тези си намерения. "Знам къде са грешките на ГЕРБ и това, което трябва да се предотврати в изграждане на един политически проект", изтъкна той, добавяйки, че когато е съграждал структурите на ГЕРБ е бил още неопитен. Според него партията е единствения начин да имаш своята представителност и да реализираш политическите си амбиции.

Цветанов посочи още, че формацията, която ще създаде, ще бъде разположена център-дясно в политическото пространство и би си сътрудничела с всички партии, изповядващи евроатлантическите ценности, гарантиращи демокрацията, правовия ред и всички реформи, които са неотложни.

Странното е, че и „отлюспилите се” от ДПС все ги влечеше на дясно, но това не им помогна особено. Пък и десният сегмент през годините на прехода много се сви.

Попитан дали ще си сътрудничи с Валери Симеонов и НФСБ, Цветанов отговори: "Валери Симеонов и "Обединени патриоти" гласуваха против сделката за Ф-16 и тук няма да можем да намерим своето припокриване, но същевременно Симеонов е защитник на това страната ни да запази своя суверенитет, като бъдем част от силна и обединена Европа и да ограничим руското влияние, което се засилва в България. Ето тук имаме силни допирни точки с Валери Симеонов".

Освен към структурите и електората на ГЕРБ, Цветанов се цели и в

част от коалиционните партньори на Борисов.

И последният, каквото и да говори, не може да скрие, че е притеснен от Цветановото начинание. Към местните организации вече са спуснати опорни точки да го нападат, да омаловажават присъствието и дейността му в партията, да го очернят. И, естествено, да хвалят до захлас лидера на ГЕРБ.

Само един пример: "Атаките му (на Цветанов – б.р.) към ГЕРБ са със силно спекулативни твърдения. Изненадани сме за каква липса на морал говори г-н Цветанов при положение, че и той доскоро беше част от партията. ГЕРБ има своя силен лидер и това е Бойко Борисов. Благодарение на неговата работа, харизма и близост до хората партията ни продължава да се радва на доверието на гражданите и да увеличава предимството си пред всички опоненти от анти-ГЕРБ фронта", отбеляза "скромно" депутатът от ГЕРБ и административен секретар на партията във Варна Павел Христов на среща с кметовете, общинските ръководители и общинските съветници от ГЕРБ във Ветрино и Вълчи дол.

Е, явно не само в БСП ще водят вътрешни войни до редовните парламентарни избори през пролетта на 2021 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във