Банкеръ Daily

До края на седмицата

Ще са ясни мерките за подпомагане на битовите абонати на природен газ

Мерки за подпомагане на битовите абонати на природен газ ще бъдат обявени до края на тази седмица. Това заяви Любомир Каримански ("Има такъв народ"), председател на Комисията по бюджет и член на Комисията по електронно управление и информационни технологии, след среща в Троян с кмета на общината Донка Михайлова и депутати от Ловешка област.

"Ние ще намерим начин, по който всеки един битов абонат да бъде справедливо компенсиран", увери той.

Каримански допълни, че има пари за искания от бизнеса по-висок таван на компенсациите.

"До края на седмицата ще има мерки, заедно с критериите, които са и за бизнеса и вече са уточнени начините, по които ще бъдат изплащани тези компенсации към бизнеса", каза още депутатът.

"Проблемите с енергетиката са в ход на решаване, ще бъдат решени, няма да има такава голяма тежест това, което предизвика смут в цяла България от гледна точка цените на енергопроизводителите, най-вече на търговците към крайните потребители'', посочи Каримански.

По думите му тази седмица ще излязат конкретните мерки за битовите потребители, както и критериите за бизнеса.

Коментира се таванът от 30% компенсации да бъде качен на 35-40%, защото има такъв ресурс. Пари има в държавата, важно е начинът, по който ги изразходваме и да знаем, че когато има такъв тип увеличение на електричеството и газа, много често за бизнеса трябва да бъде споделен рискът. Няма как държавата да го понесе целия, добави народният представител, обясни шефът на бюджетната комисия.

Според него покачването на цените и инфлацията в по-голямата си част е привнесен проблем в България от другите страни в Европа, той не се е генерирал вътре в страната.

"Към битовите абонати ще се подходи с мерки, които са необходими към всеки един от тях. Те към този момент са в обхвата на т. нар. мораториум. Ние като коалиция ще намерим начин, по който всеки един битов абонат да бъде справедливо компенсиран", увери още Каримански.

Facebook logo
Бъдете с нас и във