Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще реставрират античния мавзолей край Южния парк с близо 1 млн. лева

За реставрацията на късноантичния мавзолей до Южния парк се заговори още през пролетта на 2019 година, но едва днес от Столична община съобщиха, че предвиждат дейностите по спасяването на мавзолея да започнат тази година.

Стойността за неговата реализация е  989 353 лв. Част от тях - 491 560 лв., ще бъдат осигурени безвъзмездно по европейската програма за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Сърбия, а останалите  497 793 лв. ще дойдат от бюджета на Столичната община.

Предвижда се да започне извършване на консервационно-реставрационни дейности по археологическите останки от мавзолея и по саркофазите, частично покритие на мавзолея. Ще бъде направен и информационен център, озеленяване, алейна мрежа с осветление, както и места за отдих и детски кът, съобщават от столичното кметство. Историческият обект се намира на улица „Димитър Хаджикоцев“ 110 в квартал "Лозенец".

Служителите от Регионален исторически музей – София са  провели среща с представители на етажните собствености от съседните сгради, на която гражданите бяха запознати с бъдещите дейности.

Проучванията на обекта  са извършени  през 2001-а, но и до днес  тази ценна археологическа находка  не беше  достъпна  за посетители.

Мавзолеят, разкрит в столичния квартал „Лозенец“, вероятно е издигнат през втората четвърт на ІV в. и просъществува до третата четвърт на V в. Предполага се, че тук се намира крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин, в чиито предели попада и мавзолеят. Вероятно в него са погребани той и членовете на неговата фамилия.

Най-ценният предмет, открит при проучванията и експониран в залите на Регионален исторически музей – София, е ваза тип Диатрета (vas diatretum) от втората половина на ІV в. Тя представлява луксозна чаша от два пласта стъкло с ажурна мрежеста украса и фигурално-растителен фриз в кобалтовосин цвят. Композицията изобразява Дионисиева сцена, в центъра на която е бог Дионис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във