Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

Ще решим за подкрепа, когато обявят премиера и МС

„Преговорите, които водихме с "Има такъв народ" по политики, приключиха вчера. Удовлетворени сме от тези преговори, постигнахме най-висока степен на съгласие по приоритети. Тези приоритети трябва да залегнат в споразумение, чиято форма продължаваме да обсъждаме.

Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на БСП Корнелия Нинова по повод предстоящите позиции на левицата за формиране на правителство. 

"Ще изчакаме днес обявяването на премиера, на състав на Министерски съвет - и ще вземем окончателното си решение след като ги чуем и свикаме Националния съвет на партията, за да се произнесе“, допълни тя.

Попитана знае ли имена на номинирани за премиер и министри, тя каза: "Не, не са ни казвани никакви имена".

В отговор на въпрос вярно ли, че спряганият за премиер на "Има такъв народ" Петър Илиев е бил юридически консултант на БСП, лидерът на левицата посочи: "Петър Илиев е бил консултант на ПГ на БСП по няколко жалби до Конституционния съд".

Попитана какви имена на министри социалистическата партия не би приела, Нинова заяви: "Нека да не гадаем. Изчакваме имената и тогава".

Тя коментира и при какъв сценарий левицата не би подкрепила кабинета на "Има такъв народ". "Ще отговорим, като видим състава. По политиките имаме високо съвпадение. Когато видим състава на правителството, ще се произнесем", подчерта тя.

Корнелия Нинова обяви и "червените линии", от които БСП няма да отстъпи.

"Неолибералната полиитка за приватизация на банки и концесии на пътища, влизането на Северна Македония в Европейския съюз в противовес с българския национален интерес и Истанбулската конвенция. По време на разговорите с "Има такъв народ" се видя, че те са съгласни това да остане така, както ние го предлагаме, а именно да не се приватизира ББР, да не се дават пътищата на концесии, влизането на Северна Македония в Европейския съюз да бъде след зачитане на българския национален интерес и да не се подкрепя Истанбулската конвенция и джендър идеологията. Така че имаме съвпадения по "червените линии", обясни Нинова.

"Бихме искали да има споразумение с "Има такъв народ", което да гарантира, че това, за което сме се договирили, ще се свърши. Оставаме отворени под каква форма да бъде", каза още лидерът на БСП. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във