Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще разширяват "зелената зона" в два столични квартала

Столичният общински съвет прие разширяването на "зелена зона" в софийските квартали "Яворов" и "Иван Вазов". Предложението бе на групата на "Демократична България" и техните районни кметове на Слатина и Триадица - Георги Илиев и Димитър Божилов. 

Общинският съвет отхвърли предложението на ГЕРБ за удължаване на работното време на двете зони от 19,30 ч до 20,30 ч., но прие "зелена зона" да има и в събота от 10 до 18 ч., като досега тя беше активна само в работни дни. Промяна ще влезе в сила от 4 януари 2021 г.

Разширението на "зелената зона" в квартал "Яворов" обхваща територията между бул."Цариградско шосе", бул. "М. Еминеску", бул. "Шипченски проход" и ул." Акад.Людмил Стоянов". В квартал "Иван Вазов" се добавя територията между ул. "Бяла черква", бул "П. Ю. Тодоров", бул. "България", бул. "П. Каравелов".

Целта е да облекчат гражданите, които живеят в тези райони. За тях това означава, че ще има повече свободни паркоместа по улиците, като тези с адресна регистрация могат да си заплатят едногодишна такса за зона и да паркират спокойно в близост до дома си. Винетният стикер за живеещи в зоните за платено паркиране става електронен и може да се извади за един, 12 или 24 месеца след установяване на правото на лицето. Документите, проверката, плащането и активирането стават дигитални.

Облекчава се и процедурата по издаване на безплатен стикер на гражданите в неравностойно положение, които имат право да паркират в зоните. Задължителното ходене на ТЕЛК отпада, тъй като няма да се изисква нито един документ, който общината сама издава и има служебна информация за него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във