Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще проверяват Пернишкия университет

Ще бъде извършена проверка дали Европейският политехнически университет в Перник е започнал кампания за прием на студенти, въпреки че при предишното правителство му бе отказана акредитация.

Това заяви служебният мистър на образованието Румяна Коларова в коментар относно мерките, които ще бъдат предприети от МОН по отношение на висшето училище.

"Ясно е, че принципите и нормите на закона трябва да се спазват 100%. Това нещо ще бъде предмет на анализ. Обещавам отговорно да проучим каква е ситуацията и пределно ясно е, че нарушения на закона не са били допускани от това министерство и няма да бъдат допускани", категорична бе Коларова.

През май тази година Министерският съвет одобри броя на първокурсниците, които ще бъдат приети за учебната 2014/2015 година в университетите в страната, като за Европейския политехнически университет в Перник беше обявен нулев прием заради отрицателна акредитация.

"Всичко е публично и МОН със сигурност ще публикува на своя сайт позиция по този въпрос. Ще използваме всички канали за комуникация, с които разполагаме, за да информираме хората, за да не да бъдат подвеждани, ако става дума за нещо, което е в нарушение на закона", заяви още министърът на образованието.

Коларова увери още, че учителите ще получат увеличение на заплатите въпреки съкращенията в бюджета на просветното министерство.

"Въпреки съкращенията на бюджета, които ще ни бъдат наложени, които вече са ни наложени, повишението на заплатите на учителите ще бъде гарантирано и ние няма да отстъпим нито крачка от ангажимента, който сме поели", подчерта Коларова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във