Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще продадем или дарим дози от ваксината на ''АстраЗенека''

"Честотата, с която се случват кампаниите за ваксиниране при нас, се забавя", заяви директорът на Изпълнителката агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Най-предпочитана е ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“. По думите му няма да се стигне до изхвърляне на ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност, защото механизмите на Европейската комисия позволяват дарение или препродажба на препаратите. "Няма партиди с изтичащ срок на годност. През юли има около 50 хил. дози от "АстраЗенека", но също така около 80 хил. души очакват втора игла от нея, тъй че тези дози се разпределят приоритетно", обясни Кирилов пред bTV.

Общото количество дози ваксини, които очакваме у нас, е 13 млн., като активно се работи за намиране на възможност за дарение или препродажба, каза още директорът на ИАЛ. Засега има само едно договаряне с Република Северна Македония, което се обсъжда и с ЕК.

В момента има налични 3,8 млн. дози ваксини в страната, а са приложени 1,5 млн. дози. "Има достатъчно налични ваксини, за да може всеки желаещ да се ваксинира, независимо от възрастовата група", допълни Кирилов.

Във връзка с ваксинацията на деца, той уточни, че кратката характеристика на „Пфайзер“ вече е променена, като се очаква и становище на експертния съвет по педиатрия. Когато това се случи, ваксината ще бъде пусната в употреба и за децата над 12 г.

За предполагаемата трета доза Богдан Кирилов отбеляза, че се очакват първите резултати от клиничните изпитвания.

Кирилов коментира решението да бъде пенсиониран директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той определи Кантарджиев като изключителен професионалист.

До този момент ИАЛ комуникира успешно със зам.-министрите на служебното Министерство на здравеопазването, каза шефът на агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във