Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ще пренаредим листите, ама на куково лято

Преференциалният вот дава възможност на избирателите да пренареждат листите на партиите. Това може да стане, ако в бюлетината отбележат предпочитанието си само за един от катдидатите на съответната политическа формация, независимо от мястото, което му е отредила тя. Тъй като България ще излъчи 17 членове на Европейския парламент, в дясната част на всяка бюлетината има 17 кръгчета, в които са изписани числата от 1 до 17. Всеки номер отговаря на име в партийната листа, а отбелязването на преференцията ще става само с един от знаците Х или V, който ще се поставя в съответното кръгче. Листата обаче действително ще бъде пренаредена, ако за даден кандидат преференциално са гласували над 5% от всички, подкрепили политическата сила, която той представлява. Освен това преференциалните гласове трябва да са повече от бюлетините без отбелязано предпочитание за промяна в подредбата на кандидатите. Например, на предстоящите на 25 май избори партия или коалиция, за която са гласували 180 хил. избиратели, ще спечели един евромандат. За да може някой от кандидатите с номера от 2 до 17 да стане евродепутат, е необходимо той да получи поне 9000 преференции. Ако има двама или повече такива кандидати, евродепутат ще стане този от тях, който има повече преференции (при равен брой преференции в ЦИК се тегли жребий в присъствието на кандидатите). Ако никой не е получил 9000 преференции, евродепутат ще стане водачът на листата.


При всички тези условности остава усещането, че народните представители са приели тези промени само и единствено за да придобие избирателната ни система малко по-европейски вид. Преди корекциите България бе единствената държава в ЕС, в която изборите се правеха по чисто пропорционалния начин. Практика в Европа е да се използват различни модификации на преференциалното гласуване, а в някои държави - като Италия, Англия, Франция и Швеция, то дори е задължително. Само че поставеният у нас праг от 5%, за да важи преференцията, като че ли по-скоро ще попречи тя да се реализира на практика. Според редица мнения ефект ще има, когато отбелязването на предпочитания е задължително и подредбата става според броя получени гласове, а не с преодоляването на определени граници.


Мнозина се обединяват и около тезата, че българската преференциална система е сложна и са необходими допълнителни разяснения за прилагането й. А и по принцип графичното оформление на бюлетината е замислено да улесни вота на по-неграмотната част от населението. Тоест ще е необходим "предварителен инструктаж" и първият урок ще е за "квадратчета" и "кръгчета"...


Изследване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено в края на април, показва, че 50.1% от запитаните тогава са изразили готовност да се възползват от преференциалния вот. Социолозите смятат, че за да мине бариерата от 5%, е необходимо даден кандидат да събере между 150 и 200 хил. гласа на базата на избирателна активност около 35-40% от имащите право на глас.


 


 


"БАНКЕРЪ" се обърна към представители на парламентарно представените партии с въпроса: "Достатъчно ясна ли е бюлетината за евроизборите, за да се реализира преференциалният вот?"Четин Казак, председател на Комисията по правни въпроси към Народното събрание, депутат от ДПС: "Достатъчно ясна е. Доводите за това са няколко. На първо място, двата вида избори са отделени от двете страни на бюлетината. Второ, по наше предложение преференциалният вот беше обозначен с кръгче, а вотът за политическа сила - с квадратче. Значение имат както разяснителната кампания, така и агитацията за преференциален вот. И не на последно място - прагът за изборите е пределно нисък - 5%, без други уговорки и за защита на водача на листата, за разлика от другите видове гласуване."


 


Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ: "Възможността в бюлетината да се отбелязва с няколко знака би довело до объркване и на избирателните комисии, и на самите избиратели, и до множество невалидни бюлетини. Относно вида на самата бюлетина - в кръгчета - преференциите, а в квадратчета - вотът за дадена политическа сила, ще обърка избирателите допълнително. Не мисля, че ще има преференциален вот така, както следва да бъде изразен, и да има действително преподреждане в листите."


 


Филип Попов, депутат от "Коалиция за България": "Достатъчно ясна е, според мен, в десния ъгъл е изразена преференцията с друга геометрична фигура. Не мисля, че ще има затруднения. Списъци с кандидатите ще има в избирателните секции, така че всеки гласоподавател да отрази своята преференция."


Явор Нотев, депутат от "Атака": "Всеки, който се интересува, би могъл да се ориентира как точно да упражни правото си на преференциален вот. Необходимо е обаче време, за да са ориентира избирателят в отделните листи и имената. Не виждам капани и затруднения, които да се пораждат от графичното оформление на бюлетината, за да не се осъществи преференциалният вот."


 


Според говорителя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова бюлетината е достатъчно ясна и няма да създаде затруднение на избирателите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във