Банкеръ Daily

Александър Николов:

Ще преговаряме с Азербайджан при проблем с руските доставки

България ще преговаря с Азербайджан за допълнителни количества природен газ, ако се появи проблем с руските доставки на синьо гориво, заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

"България е изключително добре позиционирана, тъй като има възможност за доставка от две алтернативни трасета, включително от Южен газов коридор. "Булгаргаз" заедно с Българския енергиен холдинг прави всичко възможно, при настъпване на допълнителни рискове, количествата доставени по трасето на южен газов коридор, а именно по дългосрочния договор с азербайджанската нефтена компания "Сокар" (SOCAR), да бъдат увеличени. България има достъп и до възможност за втечнен газ - през Елеуса, Гърция. Има сключени допълнителни договори за количества, които дават възможност за удължаване на добивния период от Чирен, съответно за по-висока степен на сигурност и за бизнеса", обясни той.

Министър Николов каза още, че забавянето на подаване на ценова оферта за природния газ от страна на "Булгаргаз" също се дължи на непредвидимостта в следствие на военните действия в Украйна.

"Към момента цялата енергийна система на България функционира нормално, което не изключва подготовката на  БЕХ и правителството за настъпване на форсмажорни обстоятелства", посочи още министърът на енергетиката по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. България е единствения нетен износител на електроенергия към момента на фона на войната в Украйна, добави той.

"При сценарий, който е свързан с намаляване подаването на количествата природен газ, необходимото количество електрическа енергия, което следва да компенсира липсата на доставки на природен газ, да бъде компенсирано със запазването на електроенергията в България до максимален размер,  доколкото това е приложимо с регулаторната рамка на ЕС", каза още министър Николов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във