Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще повее ли вятърът на промяната?

 От нашия избор в неделя ще зависи дали страната ни ще продължи да пребивава в безвремието на застоя или нещо ще се промени и ще тръгнем нанякъде. Най-много трябва да се замислят тези, които традиционно в изборния ден отиват за гъби. Жалко е, че за три десетилетия те не разбраха, че гъбарството точно тогава е противопоказно не само на всяка промяна, но и на демокрацията като цяло. Освен това присъствието пред урните е най-сигурния начин за преодоляването на купения и корпоративния вот. Но като се има предвид нивото на политическата, правна и всякаква друга култура на българите, не преобладава оптимизмът.

Анализаторите често напомнят, че възходът на Бойко Борисов в политиката тръгва именно от София. Столицата и сега ще е ключов индикатор дали ще получим още от същото или не.

"В София отдавна не е имала толкова оспорвана кметска надпревара. В рамките на тази кампания имаме няколко силни фигури... Дори и повечето проучвания да открояват двете претендентки - Фандъкова и Манолова, като доста откъснали се от останалите, все пак кандидатът на “Демократична България“ също има шанс. Той стартира от едни много ниски позиции поради пълна неразпознаваемост пред избирателите. В хода на кампанията успя да привлече достатъчно подкрепа, която да го направи с много силни позиции за първия тур. Но не сме имали от много отдавна така оспорвана кметска надпревара", коментира Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".

Че работата в София е на кантар, показват и социологическите данни. Част от агенциите дават преднина, макар и в рамките на статистическата грешка, на Фандъкова, други – обратното.

Некачествените ремонти, харченето на парите на европейците и на софиянци за безполезни за гражданите неща, само и само да бъдат усвоени, разклатиха доста авторитета и имиджа на сегашния кмет. И въпреки че голяма част от листата на кандидатите за общински съветници на ГЕРБ е подменена с нови хора, остава усещането, че те отиват в Общинския съвет само за да бъркат в кацата с меда, независимо дали зад гърба на градоначалника или пред очите му. В крайна сметка центърът, който определя водените политики и разпорежда, е един и същ. В този смисъл кампанията на Йорданка Фандъкова беше доста вяла и неубедителна. Да не говорим, че с обещанието за ремонтиране на малките вътрешноквартални улици и тротоарите тя изкара предизборната си кампания и преди четири години. Същото е и със строителството на нови детски градини – лесно се обещава, после се оказва, че трудно се намират подходящи терени, изпълнители и т. н

Основният конкурент на Фандъкова – доскорошният омбудсман Мая Манолова, добре започна кампанията благодарение на имиджа, който успя да си изгради като обществен защитник на "унижените и оскърбените". В хода й обаче сякаш поизгуби инерция. Да, на теория и тя има идеи за решаването на проблемите, но й липсва конкретика, което прави впечатление. Това показва, че не е така добре запозната с нещата, колкото би искала да повярваме. Но за някои столичани най-важното е, че тя обещава да промени модела на управление на града, който беше наложен от ГЕРБ.

Претендентът на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов изглежда твърдо държи третото място. Но въпросът е дали дистанцията между него и втория ще е по-малка или по-голяма. Между другото, секскомпроматът, който му спретна една жълта медия, всъщност му направи услуга – от абсолютно неизвестен той стана разпознаваем, а и предизвика съчувствието на интелигентната публика.

Тези дни Игнатов и "Демократична България" обявиха, че спират кампанията си за кмет на София, за да се включат в протестите срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор. Но самите протести и затварянето на Орлов мост, което блокира столицата за цял ден и затрудни хиляди граждани, също са вид кампания. И ще е интересно да видим дали тя ще помогне на Игнатов или той няма да успее да вземе и тези проценти, които сега му дават социолозите.

Очертава се за четвъртото и петото място да се състезават претендентът на ВМРО Ангел Джамбазки и кандидатът на гражданското сдружение "Спаси София" Борис Бонев. Очевидно е, че 30 години след началото на демокрацията у нас ние още не сме узрели да изберем човек, зад който не стои непременно политическа партия. Българинът все още гласува строго партийно, независимо от качествата, професионалния опит и моралния облик на кандидата за дадена позиция. Аргументът "наш човек" е по-силен от всичко друго.

Любопитство предизвиква изборният процес и в редица други големи и не толкова големи градове. Ситуацията е различна на различните места, но могат да се откроят и някои сходства. В Бургас и Стара Загора, да речем, гражданите харесват сегашните си кметове, доволни са от това, което те правят за градовете си. Там Димитър Николов и Живко Тодоров могат да бъдат избрани още на първия тур и то с голямо мнозинство. Реално погледнато и Иван Портних във Варна ще бъде преизбран, но най-вече защото срещу него има слаби кандидати и от ляво, и от дясно. Според някои социолози и изборът в морския град ще се реши на втори тур, като срещу Портних ще се изправи лидерът на националистическата партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

Друга е ситуацията В Пловдив, Русе, Ямбол, където въпросът е дали са се появили ярки кандидати, способни да се преборят за кметския стол. В Пловдив Славчо Атанасов (НФСБ, ВМРО) тръгна със силен старт, но в хода на кампанията издигнатият от ГЕРБ Здравко Димитров се стабилизира и го настига, и до последно битката ще е много оспорвана. В Русе също се заформя битка между трима претенденти – кандидатката на ГЕРБ Диана Иванова, издигнатият от БСП депутат Пенчо Милков и подкрепеният от ВМРО Галин Григоров. Зад Иванова стои цялата властова машина, но другите двама са силно амбицирани да спечелят, още повече, че структурата на Бойко-Борисовата партия е много деморализирана след сътресенията, случили се след отстраняването на Цветан Цветанов от ГЕРБ.

В Ямбол левицата издигна популярната Катя Георгиева. ГЕРБ пък свали доверието си от Георги Славов, управлявал града 12 години, и кандидатира областния управител Димитър Иванов. Сега той ще има двама опоненти, тъй като Славов се явява на изборите като независим. Така раздвояването на ямболската организация на ГЕРБ може да е от полза за Георгиева. Подобно е положението и в Хасково – Добри Беливанов играе срещу областния управител Станислав Дечев, както и в други населени места.

Балотаж се очаква в Плевен. Досегашният градоначалник Георг Спартански (Реформаторски блок, ДБГ), който се кандидатира като независим, има добри позиции и имидж, но претендентът на ГЕРБ Мирослав Петров успя да набере точки и със сигурност ще оспори мястото му. Кандидатът на БСП там Илиян Йончев с нищо не блести.

Интересни ще са кметските битки в Лудогорието, където ДПС ще се опита с всички сили да си възвърне позициите, след като на миналите местни избори Цветан Цветанов успя да направи пробив.

Така или иначе, след задаващата се неделя ще има някакво проясняване дали Бойко Борисов и ГЕРБ ще доизкарат спокойно управленския си мандат или опозицията ще има мотив да настоява за предсрочни избори. Според всички прогнози ГЕРБ ще остане първа политическа сила, но евентуалната загуба на няколко големи града ще е знак, че тенденцията се обръща.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във