Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще потече ли азерски газ у нас? (СНИМКИ)

S 250 8ef63ab6 1267 4ccd aff6 f36ecfd93e93
S 250 aa940d4a 2497 40f9 a17a 9660a384f08c
S 250 b157a86d b48e 4f5a 9aa8 258c96defbf6
S 250 4134c197 1458 4cdf 9e42 1dcec560bb74

Директната връзка между София и Баку ще помогне за развитието на бизнеса, туризма и свързаността между България и Азербайджан. Досега всичко, което сме се разбрали с президента Илхан Алиев, се е случило. Действително има много обич между двата наши народа. Това съобщи премиерът Бойко Борисов сред срещата си с президента на Азербайджан. 

Борисов се надява Азербайджан да помогне в газификацията за България. Затова той очаква президентът Алиев да даде разпореждане към държавната азерска компания "СОКАР", която да доставя газ в България.

"Ние проучихме вашия опит в газоразпределителните мрежи в Грузия и други места", каза Борисов.

По време на срещата стана ясно, че азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа. 

„Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване“, каза премиерът Борисов. По думите на президента Алиев 93% от територията на Азербайджан е газифицирана. Страната е инвестирала успешно в газификацията на Грузия и би могла да придаде опита и добрите си практики и в България.

След срещата енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят план за инвестиране в газопреносната мрежа на България.

Президентът Алиев подчерта, че Азербайджан и България са стратегически партньори в реализацията на проекта за изграждане на Южния газов коридор, който ще гарантира енергийна сигурност за Европа. „Очакваме през месец юни да стартира изграждането на междусистемата газова връзка Гърция-България, а през месец юли да е готово разширението с Турция. Така за страната ни ще се гарантира получаването на договорените 1 млрд. куб. м./год. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз“, каза премиерът Борисов. По думите му има възможност за изготвяне на социални пакети, които да се предоставят на населението за отопление на природен газ.

Премиерът Борисов и президентът Алиев обсъдиха и важността на транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия. Директната авиолиния София-Баку, която утре ще бъде открита официално, беше договорена през 2015 г., когато Алиев беше на посещение у нас. Новата транспортна връзка ще помогне за бизнеса между двете държави и ще укрепи още по-здраво икономическите, търговските и културните отношения.

От българска страна в пленарните заседания, който започнаха в Баку, участват и министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Емил Караниколов, на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, които са в делегацията, водена от българския премиер.

В рамките на посещението министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Артур Расизаде ще открият във вторник първата в историята на България и Азербайджан авиолиния между София и Баку.

Редовната въздушна линия ще благоприятства свързаността и развитието на всички сфери в двустранните отношения и ще способства за по-ефективното и икономично придвижване на гражданите между западния бряг на Каспийско море и Балканите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във