Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще получим ли от Фон дер Лайен модерен ресор?

Премиерът Бойко Борисов посрещна днес новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Двамата проведоха работна среща в Министерския съвет след съвместна пресконференция, където обсъдиха теми от европейския дневен ред и от световната политика. Визитата е част от протоколните консултации, които Фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред Европейския парламент. Борисов бе категоричен, че е рано да се говори за ресори и посъветва да не се спекулира с темата. Въпреки това ясно е, че очакванията на премиера са големи. На 26 август бе крайният срок, който председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постави на правителствата на държавите-членки да номинират свои еврокомисари. Дотогава 25 от 28-те страни дадоха свои предложения. Италия и Франция не спазиха срока, който фон дер Лайен постави, а Великобритания отказа да посочи нов комисар, защото се надява до 1 ноември, когато изтича мандата на сегашната комисия, да е напуснала Европейския съюз.

Борисов неведнъж е казвал, че очакваме модерен ресор, който предполага развитие. Неслучайно каза на бъдещия председател на ЕК, напомняйки колко е важна дигитализацията, че тя добре разбира приоритетите на правителство му и знае какво бихме вършили с удоволствие. Фон дер Лайен обаче, както всеки висш брюкселски чиновник, кимаше усмихнато и учтиво, като човек, от когото зависи много и не се впечатлява лесно.

Малко повече от месец, след като личните данни на над 5 милиона българи бяха хакнати от масивите на Националната агенция за приходите, Борисов обяви, че страната ни иска ресор „Киберсигурност“ в новата Европейска комисия. Дори е настоял пред европейските лидери България да запази сегашния си ресор „Цифровизация“, но той да се разшири. Премиерът категорично отхвърли информацията на списание „Политико“, че страната ни ще иска ресор „Земеделие“ в новата Европейска комисия.  "Това, което искаме са модерните ресори - "Киберсигурност", "Управление на IT технологии". Това съм го заявил още преди месец и половина. За какво ни е ресор "Земеделие"? Там парите са разпределени ясно и точно за всички държави. Какво ще направим с ресор "Земеделие", коментира той.

В настоящата Европейска комисия с ресор "Земеделие и развитие на селските райони" е ирландският еврокомисар Фил Хога, който също е номиниран от Дъблин за следващата Комисия. По неофициална информация той иска да получи ресор "Търговия" или да запази настоящия си пост. Само преди дни обаче му стана ясно, че Урсула фон дер Лайен е предложила на Полша ресор „Земеделие“.

Проблемът е, че българският еврокомисар Мария Габриел може да не получи модерния ресор, който иска Борисов. Причината е, че има неписани правила, според които вторият мандат на един комисар не е добре да бъде в същия ресор. Изслушванията на кандидатите за еврокомисари пред Европарламента са през септември, те със сигурност ще бъдат сериозни, което няма да е проблем за Габриел, защото тя вече е минала през тези процедури. Възможно е да бъдат разкрити и нови ресори, което би отговорило на нашите очаквания.

А съществува и съвсем друга вероятност, премиерът Бойко Борисов, твърдейки, че настоява за модерен и динамично развиващ се ресор, да има апетит за някой от най-атрактивните, например Бюджет, Търговия. Ако това се случи, той би го определил като огромна лична заслуга и ново потвърждение за влиянието му в Брюксел. Още повече получаването на по-престижна позиция би било добре дошло преди изборите.

Все пак 27 са държавите-членки без Великобритания, а атрактивните ресори не са чак толкова много. Това означава, че нямаме много време да впечатлим Урсула фон дер Лайен, ако досега не е била впечатлена от нас. Така или иначе до средата на септември трябва да е ясен съставът на комисията, а в края на същия месец ще бъде събеседването на новите еврокомисари пред ресорните комисии в Европарламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във