Банкеръ Daily

Бойко Борисов:

Ще получим допълнително 1 259 728 дози от ваксината на "Пфайзер"

През следващите 3 месеца България ще получи допълнително 1 259 728 дози от ваксината на "Бионтех/Пфайзер". Това ще стане възможно след като 19 страни-членки се съгласиха да помогнат чрез механизъм за солидарност на България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия. Това обяви премиерът Бойко Борисов в изявление във Фейсбук.

"Вчера КОРЕПЕР потвърди решението, с което ще се разпределят допълнителни количества към страни, изпитващи затруднения заради неспазването на договорените с Европейския съюз доставки от страна на компанията "Астра Зенека". Ваксините са част от ускорена доставка за второто тримесечие на 2021 г. в размер на 10 млн. Дози, която бе договорена между ЕК и фирмата производител. Целта е в края на месец юни всички страни в ЕС да бъдат максимално близо до ваксинирането на 50% от своите граждани", уточни Борисов.

"Изключително сме благодарни на премиера на Португалия Антонио Коща и на португалското председателство на Съвета на ЕС за огромния труд, който положиха и за постигнатия резултат. Благодарение на колегите от Европейския съвет, на председателя Шарл Мишел, както и на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен приехме единен подход за преговори и договаряне на ваксини с фармацевтичните компании. Без него много държави щяха да бъдат поставени в сложна ситуация. Но ние показахме, че Съединението прави силата. Само единен ЕС - означава силен ЕС. Винаги съм казвал, че Европа и присъединяването към Европейския съюз е най-доброто, което се е случвало на България. Помогнахме си в труден момент и показахме силата на европейската солидарност", каза още премиерът.

България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Това решение е било взето в четвъртък на заседание на посланиците към ЕС в Брюксел, съобщи португалското председателство на Съвета на ЕС. Странното е, че вчера бяха съобщени различни цифри от тези, който Борисов обяви днес. "България ще получи 1 151 000 ваксини на "Пфайзер" от общо 10-те милиона "ваксини на солидарността", са съобщили за „Хоризонт” от португалското председателство. Дипломатически източници на медията от София са потвърдили за над 1 милион дози.

Посоченото количество трябва бъде поделено между петте страни според броя на населението. Общо 19 от останалите страни в ЕС ще си разпределят по същото правило 6,66 милиона дози. Допълнителните дози са осигурени от "Пфайзер" и първоначално се предвиждаше да бъдат доставени в ЕС към края на годината.

Производителят осигури общо 10 милиона допълнителни дози. След разпределението Австрия, Чехия и Словения ще получат дози според броя на населението от цялото допълнително количество от 10 милиона. Решението е еднократно, отбелязва председателството.

В думите на Борисов има и друго разминаване. Той съобщи, в четвъртък у нас са били поставени 16 000 дози ваксини. Данните от Единния информационен портал обаче показват, че за последните 24 часа са били поставени 13 559 дози.

В изявлението на премиера не бе пропусната и обичайната критика към президента Румен Радев. В случая обвинението бе, че държавният глава е насрочил изборите за 4 април. "Щеше да е много по-добре, ако имахме държавен глава, а не кандидат за президент, не кандидат за лидер на една партия, и изборите бяха само с една седмица по-нататък. Пикът на пандемията вече е надолу, ваксинираните стават повече от заразените, оздравелите настигат броя на заразените", каза Борисов. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във