Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ще получим 15.7 млрд. евро от ЕС през следващите седем години

Малко над 15.7 млрд. евро ще разполага страната ни през следващите седем години (2014 - 2020 г.), като само по оперативните програми те са 7.4 млрд. евро. Това съобщи на пресконференция вицепремиерът и министър правосъдието Зинаида Златанова, която представи пред медиите финансовото разпределение на европейските пари по оперативните програми. Малко над 7.6 млрд. евро ще дойдат за подкрепа на българското земеделие и рибарство. По Механизма за свързване на Европа за страната ни са предвидени 406 млн. евро, за европейско териториално сътрудничество - 165 млн. евро, а във Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се 104 млн. евро.

Иначе с най-много средства ще разполага програма "Транспорт" или малко над 1.6 млрд. евро. За разлика от настоящия период обаче през втория фокусът ще бъде изместен от магистралите и шосетата към железопътната инфраструктура. С европейски средства ще се доизгради и столичното метро, интермодалните терминали, както и жп трасето Свиленград - София и пътят Мездра – Видин. На второ място по ресурс или с близо 1.5 млн. евро се нарежда оперативна програма "Околна среда". Там приоритетно парите ще бъдат разпределени за изграждане на системи за разделно събирана на биоотпадъците, за закриване депата, които не отговарят на изкисването и за създаване на интегриран подход за управлението на отпадъците.

Новата програма "Региони в растеж" пък ще има ресурс от 1.3 млрд. евро. Те ще бъдат разпределени за осигуряване на устойчив икономически растеж и създаване на работни места в отделните райони на страната. Достъп до финансирането по всяка вероятност ще имат 39 града, като парите ще отидат за изграждането на болници, ВУЗ-ове, за закупуване на нови автобуси, за саниране на жилищни и обществени сгради, както и за ремонта на второкласни и третокласни пътища, за които финансиране обикновено не достига.

С бюджет от 1.2 млрд. евро пък ще разполага програма "Иновации и конкурентоспособност", които ще бъдат насочени към иновациите и внедряването на нови технологии в българските предприятия. Общо 895 млн. евро ще бъдат разпределени по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", 583 млн. евро за "Наука и образование за интелигентен растеж" и 285 млн. евро за "Добро управление".

За развитие на селските райони до 2020 година страната ни трябва да усвои малко над 2.3 млрд. евро.

Предстои до края на месеца правителството да изпрати официално на ЕК Споразумението за партньорство. "Целта ни е да изпратим оперативните програми до края на месец юни. Успоредно с това се подготвят и правилата за разходването на средствата на национално ниво", посочи директорът на "Програмиране на средствата от ЕС" Добринка Кръстева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във