Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще поканим македонски ученици на почивка у нас, обяви Радев

Италианският президент Серджо Матарела е изцяло солидарен с нашата позиция за присъединяването на Република Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с Матарела в двореца Куиринале. "Всички искаме да видим възможно най-бързо тези страни по техния европейски път. Обясних много ясно българската позиция и че ще имаме напредък, когато и самите страни демонстрират ясно и необратимо, че изпълняват критериите", каза държавният глава.

Всички оценяват това, което напоследък прави България – активизиране на диалога, различни инициативи, подчерта той.

В момента българското правителство работи усилено с правителството на Северна Македония и в най-скоро време страната ни ще дари на западната ни съседка едно значително количество ваксини срещу коронавируса, съобщи Радев.

Той обяви, че още при сформирането на служебното правителство е обсъдил с колегите си възможността помощите, които се дават в туризма, да бъдат не просто плащания, а да бъдат вложени в нещо действащо. Думите президента бяха по повод обявената по-рано днес от министрите на финансите, на образованието и на туризма нова мярка в помощ на сектора чрез туристически пакети за безплатно летуване на ученици и учители.

"С президента Пендаровски обсъждаме да поканим ученици и студенти от Република Македония да прекарат част от ваканцията си заедно с нашите деца. Разбира се и с учители, така че да имаме образователна и хуманитарна програма. Ако успеем това да го постигнем, ще направим най-важната крачка за преодоляване на десетилетната пропаганда, на инсинуации и противопоставяне между нашите две страни. Ако ние съберем нашите млади хора заедно, съм сигурен, че това ще неутрализира всякакви пропаганди", подчерта държавният глава.

Той коментира и ситуацията с миграционния натиск. "Това, което се случи миналата година в Гърция по поречието на река Марица на много по-голям фронт, може да се случи в България. Продължавам да настоявам за оперативен план за Европейския съюз – да имаме ясен план при дадено положение как се действа", посочи президентът.

Двамата с италианския му колега са обсъдили и културното сътрудничество. По думите на Радев е важен факт, че българските земи са били част от Римската империя и има много паметници от това време у нас.

"Италианският президент ще помогне по всички начини, за да получим правилните съвети и помощ за нашето културно наследство. Помощта ще бъде от страна на институти и юристи", обяви министърът на културата Велислав Минеков. И добави, че българските съкровища са били показвани с голям успех по света през годините, като това е донесло голям приход за музейното дело и културата. "За съжаление, през последните 30 г. в подобен аспект не се е работило. Имахме една нещастна изложба в "Лувъра", от която не само не спечелихме, но си и платихме. Подобни изложби вече ще са само при форма за размяна или когато печелим в името на изкуството и музейното дело", изтъкна Минеков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във