Банкеръ Daily

Емил Радев към комисар Вера Йоурова:

Ще поднови ли ЕК докладите за корупция в ЕС?

„Предвижда ли Европейската комисия да поднови своите специални доклади за корупцията в Европейския съюз?”, попита евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Той отправи въпроса си към зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова, чийто ресор е „Ценности и прозрачност“.

„ЕС се нуждае от създаването на общоевропейска стратегия за борба с корупцията. Иначе рискуваме да оставим много дълбока празнота в европейското законодателство по тази толкова важна тема”, мотивира се българският евродепутат и зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

В своето изказване той припомни, че досега ЕК е публикувала само един доклад за състоянието на корупцията в ЕС - през 2014 г. „Планираният две години по-късно втори доклад така и не е излязъл, докато въпросът с корупцията е прехвърлен за разглеждане като част от Европейския семестър”, припомни Радев по време на провелия се структурен диалог на евродепутатите от ресорната комисия на ЕП с Вера Йоурова.

„Не е ясно и до каква степен темата ще залегне в бъдещия доклад за общоевропейския механизъм за демокрацията и върховенството на закона. На практика там се разглежда единствено връзка между корупцията по високите етажи на властта и злоупотребите със служебно положение като индикатор за ситуации, в които политическата власт се опитва да погази върховенството на закона“, отбеляза Радев.

Вера Йоурова обяви, че ЕК ще обърне сериозно внимание на мерките за контрол над обществените поръчки, като ги определи като своеобразен индикатор за корупцията в държавите-членки.

Емил Радев е сред твърдите поддръжници на идеята за общоевропейска стратегия за борба с корупцията. Според него корупцията, организираната престъпност и прането на пари представляват сериозна заплаха за икономиката и сигурността на Европа и налагат разработването на цялостна политика в тази област. Така ще се подобри трансграничното сътрудничество и ще се спомогне за предотвратяването на бъдещи пропуски в системата, смята българският евродепутат и адвокат с дългогодишен стаж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във