Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ще подари ли ГЕРБ президентството на левицата

ГЕРБ вече фатално закъснява с кандидатурата си за президент. Два месеца и половина преди изборната дата 6 ноември партията все още няма номинация за държавен глава. Това означава, че резервната скамейка хем е къса, хем е празна. Затова и не се намира подходящ кандидат за този пост. Или пък че самият Борисов още се чуди дали лично той да се впусне в надпреварата за "Дондуков" 2. Възможен е и трети вариант - ГЕРБ прави всичко възможно да загуби тези избори, за да има причина да предизвика извънредни парламентарни. След които БСП да се върне във властта и Борисов да прехвърли на тях или поне да дели отговорността по управлението на държавата и вземането на важни както външнополитически, така и вътрешнополитически решения. Очевидно новото международно положение го плаши и премиерът-генерал си дава сметка, че не е по неговите сили да се справи сам. Защото вестите от Турция не са добри, а ангажиментът към Русия ще е "под контрола" на новия й посланик тук Анатолий Макаров.

Освен това ГЕРБ започна да страда от синдрома на преяждането с власт, което става все по-видно и би могло да доведе до нестабилност и в партията, и в държавата.

Пред Борисов има и друг вариант - да подари президентството на левицата, за да си изкара спокойно мандата, този път до край. Тост, да продължи да държи реалната власт в ръцете си и да управлява държавата, както си знае. Подобен сценарий устройва и БСП, чиито структури са като "разбити авари", и е нужно време да се възстановят дотолкова, че да вземат солидна преднина на парламентарните избори. Нали лидерката на левицата Корнелия Нинова отказа да се кандидатира за държавен глава с мотива, че иска първо да е премиер. И въпреки многобройните номинации в нейна полза от партийните структури обяви, че има по-важна задача - да вдигне партията на крака.

Спряганите за кандидат-президент на ГЕРБ, които биха имали шансове да спечелят, пък един по един декларират, че няма да са те. Така по метода на изключването накрая ще остане само един - Борисов или личност от типа на парламентарната председателка Цецка Цачева, за която е ясно, че трудно би спечелила дори с помощта на безотказната изборна машина на Цветан Цветанов.

Тези дни в публичното пространство отново се завъртя името на еврокомисаря Кристалина Георгиева. Всъщност тя беше първата, за която се заговори още в началото, когато започна обсъждането на въпроса за президентските номинации. После приказките поутихнаха, защото тръгна мълва, че тя ще се пробва за генерален секретар на ООН. Не го направи и внесе смут в редиците на анализаторите, които сега отново завъртяха потенциалната й кандидатура, позовавайки се на високия й рейтинг и одобрение в българското общество, макар че тези стойности не са реални, тъй като тя не е български, а европейски политик. Поставена в нашенските условия, "светлият й образ" едва ли ще остане неопетнен.

В полза на комисар Георгиева беше и аргументът, че има здрави връзки с Брюксел и би могла да води гъвкава външна политика. Тези слухове се засилиха още повече заради непрестанното й появяване редом с лидера на ГЕРБ Борисов и заместника му Цветан Цветанов през последните дни. От друга страна обаче, българското правителство едва ли би лишило с лека ръка страната от престижния й вицепрезидентски пост в Европейската комисия и важния ресор - бюджет и човешки ресурси, за който отговаря Георгиева.  

В четвъртък (18 август) еврокомисарката сама сложи точка на догадките и спекулациите. В телевизионно интервю тя отрече слуха, че ще е кандидатурата на ГЕРБ на президентските избори. "В този политически цикъл нямам участие. Не се предвижда. Няма да се предвижда", отсече Кристалина Георгиева. Тя дори се скара на медиите, че трябвало да бъдат коректни и да й се обадят, за да я питат.

Нейните думи индиректно потвърди и вицепремиерът Томислав Дончев. "Позицията вицепрезидент на Европейската комисия е много важен пост за България и България не бива да го губи", обяви той пред БНР в отговор на въпроса дали Кристалина Георгиева е вероятна кандидатура на ГЕРБ. Самият Дончев също отрече, че ще се кандидатира за президент, тъй като и неговото име постоянно се върти за тази позиция. Но фактът, че придружава премиера Бойко Борисов в международните му посещения и срещи, продължава да държи на дневен ред възможността той да го наследи на министърпредседателския пост, ако лидерът на ГЕРБ все пак се впусне в битката за президент. Още повече че левицата отправи силно предизвикателство към Борисов, издигайки доскорошния командващ ВВС ген. Румен Радев. Първите думи на номинирания веднага след гласуването на "Позитано" 20 бяха: "Към мен има условие и то е едно - да спечеля тези избори и да работя за България".

"Рано е да се каже кой ще бъде кандидат-президент на ГЕРБ. И тъй като кандидатурата ще се обяви твърде късно, това предполага, че няма да е човек, изваден от нищото, или човек, с когото гражданите тепърва ще се запознават. Очевидно е, че става дума за добре разпознаваема известна фигура с високо обществено доверие", обясни още Дончев, без да конкретизира повече. Но пооткрехна вратата към профила на предполагаемия държавен глава. "Президентът има правомощия, свързани и със службите, и с посланиците, и с представянето на страната в чужбина. Не е за подценяване и ролята му на главнокомандващ. Нормално е външната политика да е една от осите на дебата. Тъжно е да свеждаме избора само до координатната система изток-запад. Всяка радикална позиция в това противопоставяне - повече на изток или повече на запад, не е от полза за страната", разясни той. След което се спря на специфичното геополитическо положение на България, което не бива да се пренебрегва, а именно общата ни граница с Турция.

"За разлика от други държави членки, които се намират на по-западния или по-северния край на Европа, ние сме съседи и сме в този регион и няма как всичко, което правим, да не го съобразяваме с всичко, което се случва в едната или в другата страна. За нас не е без значение какво се случва с Турция. Трябва да се следи изкъсо ситуацията там", подчерта вицепремиерът. Пътьом Дончев попари и мераците на част от Реформаторския блок за обща кандидатпрезидентска двойка с ГЕРБ. "От самото създаване на ГЕРБ досега сме участвали в избори самостоятелно", отсече той.

Все по-ясно става, че колкото повече ГЕРБ бави обявяването на кандидатурата си за президент, толкова по-трудно ще става спечелването на тези избори. Изборният експерт проф. Михаил Константинов в прав текст предупреди Борисов да не се заблуждава, като мисли, че вторият тур на президентските избори му е в кърпа вързан, и посочи, че този път има проблем.   

"Ако продължават да се офлянкват да не излъчват своя кандидат за президент, ген. Румен Радев ще става все по-познат", заяви математикът и даде да се разбере, че след месец мантрата за неразпознаваемостта вече няма да работи. Ген. Радев вече събира фокуса на медийното внимание, а насреща му няма никой, мъгла. "Сега ние говорим за ген. Румен Радев поради липсата на друга кандидатура", поясни професорът. Константинов предрече балотаж между претендентите на левицата и ГЕРБ. Той разви интересната теза, че в последната битка много голяма роля ще изиграе вицепрезидентът и припомни, че през 2011-а Ивайло Калфин е постигнал висок резултат благодарение на сочения за вице Стефан Данаилов. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във