Банкеръ Daily

Бойко Борисов:

Ще оцелеят нациите, които имат девиз "Съединението прави силата"

Ще оцелеят тези нации, които имат девиз "Съединението прави силата", но не такъв, който виси като табела на някоя сграда, а като консолидиран народ. Те първи ще се измъкнат от кризата. Другите ще изпаднат в тежки политически кризи, няма да може да се взимат бързи и адекватни мерки. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на традиционната посланическа конференция, която се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Във фокуса на двудневния форум с участието на 71 български посланици са последиците от кризата, причинена от COVID-19. Сред обсъжданите теми са и други въпроси от европейския и световен дневен ред.

Борисов благодари на ръководителите на дипломатическите ни мисии за активната им работа по време на пандемията, така че България да реагира възможно най-адекватно на кризата като започне сама да произвежда медикаменти и защитни облекла, не само за нуждите на страната, но и в помощ на други държави. "В рамките на 2-3 седмици успяхме да защитим хората на първа линия в борбата с COVID-19. В България ние първи затворихме, първи разхлабихме мерките. До този момент това ни се отплаща сравнително добре", подчерта премиерът.

Той прогнозира, че предстоят изключително сложни месеци за Европа. И отчете сериозния спад на Брутния вътрешен продукт в световен мащаб, както и опасенията, че обстановката ще се усложни в зимните месеци. Министър-председателят обърна внимание на безпрецедентните преговори на Европейския съвет през юли, когато след 5-дневно заседание европейските лидери постигнаха съгласие по новата Многогодишна финансова рамка и Инструмента за справяне с последиците коронакризата. "Всички очакват с нетърпение фондовете за подпомагане, но те имат редица обвързващи клаузи, а и държавите членки все по-трудно отделят средства, поради проблемите, които самите те имат", добави Борисов.

В рамките на видеоконференцията бяха обсъдени още темите за Зелената сделка на ЕС, големите енергийни и инфраструктурни проекти, които реализира България. Премиерът изтъкна колко важно е приемането на страната ни в чакалнята за еврозоната, където има прозрачност на всяка една финансова операция. "Съпротивата за това е изключителна голяма и мисля, че трябва да се удържи в тази посока, защото особено вие, които сте посланици в страни, които са от еврозоната, надали има нужда да ви убеждавам каква е разликата дали си в еврозоната или не си“, посочи още премиерът Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във